VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursgang Royal Mail: vooral risico's voor TNT en PostNL

Brits postbedrijf Royal Mail kent een vliegende entree op de beurs. Deze privatisering zal ook impact hebben op de twee 'Nederlandse' spelers op de Britse post- en pakketmarkt, TNT en PostNL.

Na lang soebatten is het Britse postbedrijf Royal Mail deze week dan toch naar de beurs gegaan. Het beursfonds bleek meteen erg in trek: de koers vloog op de eerste handelsdag vrijdag met 38 procent de lucht in.

Dat ontlokte aan vooral Labour-politici meteen de beschuldiging dat het 360 jaar oude bedrijf te goedkoop naar de beurs is gebracht.De beursgang van Royal Mail zal ook impact hebben voor twee Nederlandse logistieke bedrijven.  TNT Express en PostNL, de twee in Amsterdam genoteerde logistieke bedrijven, hebben een flinke marktpositie in het VK.

TNT heeft een marktaandeel van 6,5 procent op de pakketmarkt waarmee het een tweede positie inneemt, op ruime afstand van Royal Mail dat met ruim een derde van de markt de grootste is.

Flexibel
Een in het VK vaak gebruikt argument voor de privatisering is dat Royal Mail als privaat bedrijf een betere toegang heeft tot nieuw kapitaal dan als staatsonderneming. Het zou hierdoor flexibeler en sneller in kunnen spelen op veranderingen in de markt.

Waar het bedrijf kapitaal voor nodig heeft is wel duidelijk: groei in de pakketmarkt. Dit is namelijk het absolute speerpunt van Royal Mail dat op deze manier de krimp in de briefbezorging hoopt te compenseren.

Het lijkt er dus op dat TNT te maken krijgt met een marktleider met een sterke positie die in private handen nieuw elan vindt.

Dat is vanuit het pakjesbedrijf bekeken een tegenvaller gezien de richting waar het eerder op leek te gaan met Royal Mail.

Zo was er in 2011 nog sprake van dat het bedrijf zou worden opgesplitst. TNT werd genoemd als mogelijke koper van de internationale pakkettak GLS.

Snel groeiend
Voor PostNL geldt dat het VK een van de snelst groeiende markten is. In 2012 nam de omzet daar met 14,4 procent toe. Het heeft de laatste jaren als de voornaamste uitdager van Royal Mail flink aan de weg getimmerd.

PostNL heeft meer dan de helft van de zogeheten downstream access-markt naar zich toegetrokken. Dit betekent dat PostNL post verzamelt en overhandigt aan Royal Mail dat vervolgens de bezorging voor zijn rekening neemt.

Hiermee is PostNL de grote uitdager van Royal Mail. Maar, zoals voor alle uitdagers op de postmarkt, zijn er risico's in regelgeving en het toezicht. Zo ook in het VK.

PostNL is namelijk ook voorzichtig begonnen om de eerste stappen te zetten met het van deur tot deur bezorgen van post. Hierbij krijgt het te maken met posttoezichthouder Ofcom.

Een van de kerntaken van Ofcom is het bewaken van de kwaliteit van de postbezorging. Dat wil zeggen dat post ook in afgelegen gebieden blijft worden bezorgd, ook na privatisering.

Ofcom heeft eerder dit jaar laten weten hoe het dit denkt te gaan doen. Kernpunt is dat er zal worden opgetreden als nieuwe toetreders .

Risico's

Al met al lijkt het erop dat TNT en PostNL te maken krijgen met een flexibeler en wendbaarder marktleider die op punten kan rekenen op steun van de toezichthouder. In de privatisering schuilen dus vooral risico's voor de twee Nederlandse bedrijven.

MEER TNT EXPRESS:

29 juli 2013

29 april 2013

8 april 2013

18 februari 2013

18 februari 2013




Gerelateerde artikelen