VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Corio grote achterblijver onder Nederlandse winkelfondsen

Met een koersverlies van circa 12 procent is Corio een van de slechtst presterende Nederlandse vastgoedfondsen dit jaar. Dat heeft zijn redenen.

Na een paar zwakke jaren doen de Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen het ook dit jaar niet al te best op de beurs.

Afgezien van het kwakkelende NSI - met dank ook aan de kantorenportefeuile-  valt vooral Corio in negatieve zin op.

De Utrechtse vastgoedbelegger, onder meer eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne en de helft van VillaArena, heeft de afgelopen tijd fors moeten afboeken op zijn winkelcentra.

Het vastgoedbedrijf verlaagde de pay out ratio naar 80-90 procent. Tot nu mochten beleggers 100 procent aan winstuitkering tegemoet zien.

Volgens bronnen van het Financieele Dagblad zou Corio onder vuur liggen van zijn internationale aandeelhouders. De rol van grootaandeelhouder ABP (32,65 procentbelang) is onduidelijk.

De resultaten stellen beleggers teleur en vragen om meer managementaandacht. In dat licht schoot de benoeming van ceo Gerard Groener tot voorzitter van de Europese vastgoedorganisatie EPRA in het verkeerde keelgat.

Uit de tijd
De vastgoedportefeuille van Corio voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het fonds heeft dan ook voor 1,4 miljard euro aan ‘klein' winkelvastgoed in de etalage staan. Het gaat hier over liefst 20 procent van de totale portefeuille. Tot op heden is nog maar voor 140 miljoen euro verkocht.

En dan stapte ook nog het Amerikaanse hedgefonds Luxor Capital aan boord bij Corio. Het aanvankelijke belang van 3 procent is recent teruggebracht naar 2,91 procent.

Resultaten onder druk
Met een geïnvesteerd vermogen van dik 7 miljard euro in Europees winkelvastgoed in landen als Frankrijk, Italië, Spanje en Turkije is de crisis aan Corio niet ongemerkt voorbij gegaan.

Vorig jaar werden de volledige huurinkomsten weggevaagd door een afwaardering van 220 miljoen euro. Bij de halfjaarcijfers 2013 moest door nieuwe afwaarderingen zelfs een nettoverlies van 106 miljoen euro worden geboekt.


Deze afwaarderingen hebben betrekking op het kleinere winkelvastgoed dat Corio in de etalage heeft staan, wat impliceert dat dit veel minder gaat opbrengen dan aanvankelijk gedacht.

Analisten vielen afgelopen augustus over elkaar heen hun adviezen voor Corio te verlagen. Goldman Sachs kwam zelfs tot een verkoopadvies.

Volgens de Amerikaanse zakenbank zijn de winkelcentra van Corio van een lagere gemiddelde kwaliteit vergeleken met sectorgenoten.

Huur valt tegen
Hoewel de bezettingsgraad bij Corio redelijk stabiel is, staan de huurinkomsten onder druk. Met name in Spanje (samen met Portugal 9 procent van portefeuille en Turkije (7 procent van portefeuille) zakten de vergelijkbare huurinkomsten stevig in.

Zwak consumentenvertrouwen en de concurrentie van internetwinkels zijn een verklaring , maar concurrenten als Eurocommercial Properties en met name Unibail-Rodamco weten wel goede huurstijgingen te bedingen.

Wat te doen?
Corio zal er hard aan moeten trekken om zijn winkelcentra op te krikken naar de eisen die daar tegenwoordig aan gesteld worden. In eigen land investeert het bijna een half miljard euro om Hoog Catharijne up to date te krijgen.

Voorlopig kiezen beleggers voor andere vastgoedfondsen. Gevolg is dat de huidige beurskoers van Corio circa 18 procent onder de boekwaarde van het vastgoed ligt. De beurswaarde van Unibail-Rodamco ligt daarentegen 20 procent boven de boekwaarde.

Dividenddruk
Door huurdruk en desinvesteringen verwacht Corio dat het directe resultaat dit jaar zal dalen van 2,77 per aandeel tot 2,61-2,66 per aandeel.

Door het nieuwe dividendbeleid zal de winstuitkering mogelijk dalen van 2,76 euro naar circa 2,20 euro. Dat is even slikken voor beleggers.

Wie nu instapt zou kunnen rekenen op een dividendrendement van bijna 7 procent. Hoge dividendrendementen zijn echter zelden een goed teken.

LEES OOK:

16 mei 2013

14 februari 2012

4 december 2012

9 november 2012

8 augustus 2012




Gerelateerde artikelen