VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wat als de Mexicanen afhaken bij KPN?

Volgens de Telegraaf zijn KPN en América Móvil de gesprekken over de overname door de Mexicanen aan het afronden. Struikelblok zou nog de waardering van KPN’s toekomstige inkomsten zijn.

América Móvil bezit al 29,8 procent van de aandelen en biedt 2,40 op de rest. KPN wil aanzienlijk meer dan dat. De Mexicanen zouden meermalen hebben gedreigd af te haken. Het is de vraag of dat erg is.

Prijzen die genoemd zijn variëren van 2,65 tot 3 euro per KPN-aandeel, afhankelijk van de bedrijfswaardering en de mate van controle die de Mexicanen gaan krijgen.

Hoge investeringen, lage prijs?
América Móvil vindt dat KPN op dit moment te weinig waarde creëert. Het bod van 2,40 euro rechtvaardigen ze door te verwijzen naar de langdurige hoge investeringen die América Móvil in Europa belooft te doen.

De kans dat de Mexicanen hun poot stijf houden is niet ondenkbeeldig maar de kans dat er tenminste een beetje water bij de wijn kan worden gedaan moet hoger worden ingeschat.

KPN is na de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland, waar América Móvil overigens zelf mee instemde, misschien een kleiner kraaltje geworden aan de Europese ketting die de Mexicanen willen rijgen. Maar er komt wel 8,55 miljard euro binnen: 5 miljard in contanten en een belang van 20,5 procent in het nieuwe Telefónica Deutschland.

De cash maakt een overname beter te verteren en het belang in de Duitse tak van América Móvils grote concurrent Telefónica is misschien ook interessant wisselgeld.

The million dollar question
Nu is de vraag vooral: wat als Eelco Blok zijn hand overspeelt en de Mexicanen afhaken? Dan moeten beleggers rekening houden met een koersval van het aandeel.

Blok heeft met de Stichting Preferente Aandelen KPN een troef achter de hand waarmee hij een machtsovername kan blokkeren. De Stichting heeft door het uitoefenen van een call optie nu de helft van het stemrecht minus één aandeel.

Voor het bod van América Móvil op KPN stond het telecomaandeel op 2 euro. Ondertussen zijn er enkele positieve berichten geweest: een flinke belasting meevaller en herstel van het marktaandeel in Nederland, maar de koers zal er waarschijnlij niet op omhooggaan als de Mexicanen hun bod terugtrekken.

Maar ook als dat gebeurt blijft KPN in het Europese telecomlandschap bij uitstek een overnamekandidaat. Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zei vorige week nog dat Europa sterke spelers in de telecomsector nodig heeft.

Een zelfstandig KPN is dat, zeker na de verkoop van E-Plus, bepaald niet. Er zijn genoeg kandidaten die hun oog op KPN zullen laten vallen als Carlos Slim afhaakt. Eelco Blok doet er daarom goed aan de huid zo duur mogelijk te verkopen.

LEES MEER:

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen