VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN heeft wat uit te leggen na afketsen overname

Nu América Móvil besloten heeft geen bod uit te brengen op KPN mogen de Mexicanen minimaal zes maanden geen actie meer ondernemen om KPN in te lijven. Het is aan KPN om uitleg te geven over de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en de plannen voor de toekomst.

In de overnamestrijd om KPN was het wachten totdat América Móvil (AMX) zijn voorgenomen bod om zou zetten in een definitief bod. Daarvoor moest het Mexicaanse bedrijf goedkeuring hebben van toezichthouder AFM.

Net na die goedkeuring besluit AMX toch geen bod te doen op KPN.



Als reden geeft AMX het optreden van de beschermingsstichting en de weigering van KPN om over het huidige voorgenomen bod van 2,40 euro per aandeel te praten.

Dit bod weerspiegelde . Sindsdien .

De gevolgen van een aantal kanten belicht:

KPN
De partij die de hoofdrol speelt in deze gehele overnamesaga heeft afgelopen tijd nauwelijks van zich laten horen.

Ondanks herhaalde verzoeken heeft KPN nooit willen ingaan op het voorgenomen bod van AMX, de onderhandelingen met AMX of de rol van de beschermingsstichting.

 REACTIE KPN
-"KPN staat niet te koop." Dit waren de woorden van CEO Eelco Blok van het telecombedrijf in een toelichting op het afketsen van de overname door América Móvil.

-Blok herhaalde kansen te zien om op zelfstandige basis in een consoliderende Europese telecommarkt een plek te behouden, met een focus op Nederland en België.

-De laatste tijd investeerde KPN fors en er werd hard gewerkt om operationeel beter te presteren.

-Daarnaast staat KPN er financieel goed voor nadat een claimemissie de balans versterkte en de verkoop van de Duitse activiteiten E-Plus werd goedgekeurd.

-Het stuklopen van de onderhandelingen met América Móvil wijt KPN niet louter aan een te lage overnameprijs. Het totaal pakket schoot volgens het Nederlandse telecombedrijf te kort.

-Hoe KPN en grootaandeelhouder América Móvil nu verder gaan, moet de tijd uitwijzen.

-Blok herhaalde tot slot dat aandeelhouders in 2014 weer een dividend tegemoet kunnen zien.
Nu is het hoogste tijd dat KPN zijn beleggers en andere stakeholders gaat uitleggen hoe het zijn directe toekomst ziet en welke rol het denkt te kunnen spelen in een sector waar massa en slagkracht op Europese niveau komende jaren vereist is.

Startpunt daarin moet zijn dat KPN-topman Eelco Blok uitlegt hoe KPN zich heeft opgesteld in de onderhandelingen met AMX.

Stichting Preferente aandelen

AMX legt de schuld voor het afketsen van de overname bij de beschermingsstichting die sinds 29 augustus de helft van de aandelen KPN (min één aandeel) in bezit heeft.

Reden voor de stichting om zijn beschermingswal in stelling te brengen was om KPN te beschermen tegen een vijandige overname.

Die dreiging is voorlopig verdwenen, AMX mag immers komend half jaar volgens de Nederlandse overnameregels geen bod meer uitbrengen.

Tenzij een concurrerende bieder zich meldt binnen drie maanden. Dan ligt het speelveld weer open en kan ook AMX weer meedoen. Daardoor is de rol van de stichting nu uitgespeeld.

Mocht de Stichting nu beslissen tot intrekken van de preferente aandelen dan ziet AMX haar huidige belang van 15 procent weer stijgen tot 30 procent en is zij weer de machtigste partij onder de kapitaalverschaffers van KPN.

América Móvil
Veel besproken maar nog altijd ondoorgrondelijk zijn de acties van het telecomconcern van Carlos Slim.

Ze zouden KPN willen overnemen vanwege de Duitse dochter E-plus, maar hielpen het concern later deze dochter te verkopen. AMX zou KPN willen overnemen, maar nu toch weer even niet.

Het enige dat met zekerheid valt vast te stellen is dat de Mexicaanse onderneming geen gratis rit door Nederland maakt. AMX heeft al kapitale verliezen geleden op zijn belang in KPN.

Het eerste belang kocht het bedrijf tegen een koers van acht euro, nog voor de recente aandelenemissie. En ook nu zal AMX pijn gaan lijden. Na het afketsen van de overname zal de koers dalen, waardoor het bedrijf opnieuw verlies lijdt.

Onder druk van de regels zal AMX nu zes maanden niet kunnen bewegen. Het is aan KPN om aandeelhouders te overtuigen dat ze op eigen houtje in staat is tot waardecreatie em meer waard is dan 2,40 euro.

LEES MEER:

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen