VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

América Móvil vond financiële basis KPN erg wankel

KPN-belager América Móvil (AMX) was het niet eens met de plannen van KPN om na 2014 weer dividend uit te keren. Het telecomconcern was volgens de Mexicanen ‘undercapitalised'.

Dat is te lezen in het overnamedocument (biedingsbericht in jargon) dat AMX bij beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) had ingediend.

Overnamechronologie
Tot een definitief bod kwam het niet, maar de AFM maakte het 220 pagina's tellende boekwerk vandaag toch via zijn website openbaar.

Dat document bevat een aardig inkijkje in de machtsstrijd om KPN.

Zo bevat het de nodige informatie over wanneer KPN en AMX met elkaar spraken, welke eisen over tafel gingen en op welke locaties gesprekken plaatsvonden.

Behalve in New York, Parijs en Amsterdam troffen KPN-topman Eelco Blok en vertegenwoordigers van AMX elkaar op 27 augustus 's avonds ook aan de dinertafel bij Blok thuis.

‘Undercapitalised'

Dat etentje zal een van de weinige informele ontmoetingen zijn geweest. Duidelijk is dat beide partijen flink met elkaar in aanvaring zijn gekomen.

. Dat was 500 miljoen euro meer dan hij aanvankelijk met koper Telefónica had uitonderhandeld.

Met die uiteindelijke opbrengst, waarvan vijf miljard euro in contanten, in de zak zei Blok dat KPN na afloop van boekjaar 2014 (begin 2015) onder andere weer dividend wilde gaan betalen aan aandeelhouders.

Maar dat vindt AMX-baas Carlos Slim geen goed idee, blijkt nu uit een voetnoot in het biedingsbericht.

‘AMX is van mening dat KPN ‘undercapitalised' is en dat ze een meer prudent dividendbeleid moet voeren dat rekening houdt met de operationele prestaties, investeringsbehoefte en toekomstige schuldverplichtingen van KPN', staat erin te lezen.

De Mexicanen vonden het ‘niet in het belang van KPN' om dividendbetalingen te hervatten.

Als AMX haar huidige belang (29,77 procent) aanhoudt, kan Slim in toekomstige aandeelhoudersvergaderingen een dividendvoorstel torpederen. Immers, de opkomst bij KPN komt niet boven de 60 procent uit.

Confrontatie
Over de eerste handdruk van eind juli met het Spaanse Telefónica had KPN haar grootaandeelhouder AMX (29,77 procent) niet vooraf geïnformeerd.

Met die soloactie riskeerde Blok een confrontatie met zijn grootste aandeelhouder.

Die kwam ook. . Een van de bepalingen daarin was dat AMX haar belang niet verder zou uitbreiden.

Vrijwel onmiddellijk daarna maakten de Mexicanen.

Uit het document blijkt ook dat AMX zelf het heft in handen nam en op eigen houtje met Telefónica naar de onderhandelingstafel ging om een hogere prijs voor E-Plus af te dwingen.

Uiteindelijk lag eind augustus, vijf dagen na hun eerste ontmoeting, een 500 miljoen euro hogere prijs voor E-Plus op tafel.

‘Alhoewel AMX ‘in principe' niet tegen de verkoop is, vinden wij dat de transactiesom E-Plus onderwaardeert', liet Slim op 6 augustus weten aan president-commissaris Jos Streppel van KPN.

Daags daarna benaderde AMX diezelfde Streppel met een overnamevoorstel van 2,30 euro per aandeel, een dubbeltje minder dan eerder nog de intentie was.

AMX wilde vetorechten voor eigen commissarissen
-Behalve op de prijs, valt uit de berichten van KPN en AMX ook op te maken dat is gesteggeld over governance-aangelegenheden.

-Welke zaken precies tot de impasse hebben geleid, is niet bekend. Wel blijkt uit het biedingsbericht dat AMX alvast zekerheden wilde hebben, afhankelijk van hoeveel aandelen op enig moment in haar bezit zouden zijn.

-Zo wilde AMX (bij 50 procent of meer) voor ieder van haar commissarissen een vetorecht voor ingrijpende beslissingen, zoals grote overnames of desinvesteringen en investeringen van meer dan 100 miljoen euro.

-Als het belang tot meer dan 60 procent zou uitstijgen, wilde AMX ook nog voor iedere commissaris een vetorecht ten aanzien van het businessplan, de budgetten en het financiële raamwerk inclusief dividendbeleid

-De invulling van het bestuur was - gebruikelijk bij overnames - ook gespreksonderwerp. Mocht AMX tussen de 50 en 60 procent van KPN bezitten, dan wilde Carlos Slim een eigen financieel directeur (cfo) aanwijzen.

-Maar als het KPN-bestuur op enig moment niet drie, maar vijf zitjes zou tellen, dan mocht AMX behalve een cfo ook nog een andere bestuurder voordragen.


LEES MEER:

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen