VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips sluit week van goede cijfers af met een kater

Een verdrievoudiging van de nettowinst en veel hogere marges. De kwartaalcijfers van Philips maakte indruk op beleggers. Een paar dagen later kwam het zuur. De verkoop van de electronicatak gaat niet door.

Bij Philips draait het vooral om verlichting en de medische apparatuur. Van de derde poot, consumentenelectronica, had het concern op papier al afscheid genomen.

Maar vrijdag bleek dat de verkoop van de audio-, video- en multimedia-activiteiten aan het Japanse Funai niet doorgaat.

Oorzaak is een ruzie over de voorwaarden van de transactie. Philips beticht de Japanners van contractbreuk en gaat verhaal halen via de rechter.

Gevolg voor Philips: gederfde inkomsten en vertraging. Het concern zal nu op zoek moeten naar een nieuwe koper. Voordeel is wel dat de af te stoten activiteiten nu losgekoppeld zijn van de rest van de onderneming. Een eventuele nieuwe koper kan dus snel bediend worden.

De mislukte verkoop overschaduwde de verrassende resultaten over het derde kwartaal. De omzet van Philips daalde met drie procent vergeleken met vorig jaar tot 5,6 miljard euro eigenlijk vooral doordat Philips last heeft van nadelige valuta-effecten.

De kracht van de euro tegenover de meeste andere munten is voor bedrijven als Philips op dit moment een nadeel. Op vergelijkbare basis steeg de omzet echter wel met 3 procent. Het bedrijfsresultaat (EBITA) kwam uit op 562 miljoen euro.

Dat is 10 procent van de omzet, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de marge van 6,3 procent die vorig jaar behaald werd. Als wordt afgezien van eenmalige lasten is de EBITA-marge zelfs 11,3 procent van de omzet.

Aandacht voor omzet
Omzet is het belangrijkste punt van aandacht nu. De omzetontwikkeling bij de divisie Healthcare baart de meeste zorgen. Hier was de vergelijkbare omzetgroei nul en daalde de order-intake met 2 procent.

Bij de divisie Consumer Lifestyle was er een vergelijkbare omzetgroei van 9 procent en bij Lighting was dat 3 procent. Bij die laatste divisie blijft Lumileds de groeiparel: 33 procent erbij. LED-verlichting is nu goed voor 30 procent van de omzet bij deze divisie.

In de opkomende markten blijft de groei ook hoog: circa 10 procent. Daarmee weet Philips de stagnerende volwassen markten in het westen ruimschoots te compenseren.

De kostenbasis is flink verlaagd. Besparingsprogramma Accelerate zit nu in het derde jaar en werpt duidelijk zijn vruchten af. Philips heeft nu zo'n 116.000 mensen in dienst, dat zijn er 5000 minder dan een jaar geleden.

Philips houdt vast aan de doelen voor de rest van het jaar, maar toont zich net als na de eerdere kwartalen dit jaar enigszins bezorgd over de economie: ‘ongoing headwinds in the global economy are expected to continue...'

Op schema
Ondanks die tegenwind voor de omzetontwikkeling ligt Philips goed op schema om de belangrijkste doelstelling dit jaar te gaan halen: een EBITA-marge tussen van 10 en 12 procent. In 2012 was het bedrijfsresultaat nog 9,5 procent van de omzet, dit kwartaal zit het bedrijf dus op 11,3 procent.

Het zal het aandeel goed doen. Vandaag wordt bovendien begonnen met een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen ter grootte van 1,5 miljard euro.

Daar gaat men vermoedelijk minstens twee jaar over doen maar bij de huidige koers is het toch ruim 6 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Dat kan voor de koers ook nooit kwaad.




Gerelateerde artikelen