VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 oktober 2013

USG People ziet Europese uitzendmarkten verder aantrekken

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Na een aantal bijzonder moeilijke jaren lijkt het alsof bij USG People de vlag al uitgaat. Het herstel is mooi, maar we zijn er nog niet.

De economische malaise heeft er stevig ingehakt bij uitzendorganisatie USG People. Afwaarderingen, boekverliezen en fikse reorganisaties waren aan de orde van de dag.

Vooral het feit dat het bedrijf uit Almere volledig afhankelijk is van de Europese markt zorgde voor forse druk op omzet en resultaat.

Grote broer Randstad wist altijd de nodige compensatie te halen uit de Verenigde Staten, goed voor circa 23 procent van de concernomzet.

Nu het economisch weer wat beter gaat begint USG People . Achterover leunen is er echter niet bij.

Strategisch goed
USG People is strategisch goed bezig geweest. De kosten werden en worden flink omlaag gebracht, wat voor een grote hefboomwerking zorgt zodra de omzet daadwerkelijk gaat stijgen.

Verder is het zich meer gaan toeleggen op hogere margesegmenten en die markten waar het voldoende schaal heeft.
Hiertoe werden algemene uitzenddiensten in verschillende Europese landen verkocht aan Randstad. Het betrof circa 15 procent van de activiteiten van USG People.

Afgelopen week paste USG People de topstructuur aan en vereenvoudigde het de wijze van aansturing.

Derde kwartaal keerpunt?
Vergeleken met vorig jaar bracht het derde kwartaal een omzetdaling van 3 procent.
Dat is aanmerkelijk beter dan de krimp van 8 procent het kwartaal ervoor en de 6 procent daling in het eerste kwartaal. In alle landen is sprake van herstel.

Volgens USG People is het omslagpunt naar groei bijna bereikt. Gedurende het derde kwartaal nam de omzetdaling geleidelijk af. In enkele vroeg-cyclische algemene uitzendsectoren werd zelfs al groei waargenomen.

Positief is ook dat in Nederland de eerder, vaak ook bewuste, achterstand ten opzichte van het marktgemiddelde is weggewerkt.

Zandbergen durft het aan verder herstel in het vierde kwartaal te voorspellen. "Het weer realiseren van groei heeft de hoogste prioriteit binnen onze organisatie."

Marges omhoog
In het afgelopen kwartaal zijn de onderliggende operationele kosten met 6 procent omlaag gebracht vergeleken met een jaar terug. Hierdoor steeg de ebita-marge marktbreed van 3,7 procent naar 3,9 procent.

Dat is een ruime verdubbeling van de marge vergeleken met de 1,6 procent over de eerste helft van 2013.
De voor buitengewone posten en desinvesteringen gecorrigeerde nettowinst steeg van 7,1 miljoen euro naar 8,7 miljoen euro, gelijk aan 0.32 per aandeel.

USG People heeft het daarmee nog beter gedaan dan analisten hadden verwacht en diezelfde analisten waren de laatste maanden al flink enthousiaster geworden over het bedrijf.

Koerssprong waarmaken
En datzelfde geldt voor beleggers. Sinds eind augustus is het aandeel met liefst 55 procent gestegen. En alsof dat nog niet genoeg was stijgt de koers na de cijferpresentatie met nog eens ruim 6 procent.

USG People moet de groei en kostenbeheersing wel weten vast te houden. De verwachtingen zijn hooggespannen. Volgend jaar zou de winst bijna moeten verdubbelen, zo blijkt uit de spreadsheets van analisten.


Gerelateerde artikelen

Randstad en Manpower: de nummer 2 en 3 uitzenders vergeleken
Japanners zetten volop in op Europees herstel met overname USG
Goed draaiende uitzenders USG en Randstad vol vertrouwen over nabije toekomst

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}