VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 oktober 2013

Overnamefantasie de belangrijkste inspiratiebron voor koers TNT Express

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

TNT Express zou snel stappen gaan zetten met herstructureren en reorganiseren. Het bedrijf heeft nog niet meer te bieden dan 30 miljoen euro aan kostenbesparingen. Ondertussen blijven de dromen over een overname door UPS levend.

Het kwartaalcijferbericht dat het pakketconcern maandag publiceerde was overwegend negatief. De omzet daalde ten opzichte van een jaar eerder met 6,6 procent. Een kwartaal eerder was dit nog 3,1 procent.

Naast de economische misère in Europa en tegenvallende groei in China speelden wisselkoerseffecten een rol. Deze drukten de omzet dit jaar tot nu toe met 127 miljoen euro.

Jumbo

In de cijfers was dus weinig goed nieuws te ontdekken voor aandeelhouders. Ook wat betreft de verkoop van onderdelen had TNT niet heel veel te melden.

Dit voorjaar kondigde TNT aan onderdelen in Brazilië en China van de hand te doen. Daarnaast kijkt het naar de verkoop van enkele Boeings 747.

Maandag meldde TNT dat de markt voor jumbojets zwak blijkt. Daarnaast is de verkoop van de tak in China opgeschoven van de tweede jaarhelft naar het laatste kwartaal en hoe het ervoor precies voorstaat met de verkoop in Brazilië is niet duidelijk.

Besparen
Het enige punt waar TNT wel echte voortgang kon melden was met het besparen van kosten. Dit jaar zal 30 miljoen euro aan kostenbesparingen worden gerealiseerd.

Desondanks pluste het aandeel TNT maandag ruim 4 procent. Mogelijk dat overnamefantasie hierbij een rol speelde.

Het Financieele Dagblad onthulde maandag dat TNT de afgelopen vijftien jaar liefst vier keer intensief heeft gesproken met UPS over een overname. Een keer, in 2008, kwam het zelfs tot een concreet bod van 32 euro per aandeel.

Eind 2007 stonden 379 miljoen aandelen TNT uit. Het bod van UPS waardeerde het bedrijf, inclusief de postactiviteiten, daarmee op meer dan 12 miljard euro. PostNL en TNT Express samen doen nu op de beurs ruim 5,2 miljard euro.

UPS was dus bereid een grote som geld neer te tellen voor het versterken van zijn positie in vooral Europa met een overname van TNT. Dat het TNT al anderhalf decennium op de radar heeft, zegt iets over de volhardendheid van de Amerikanen. Dit geeft aanleiding om te denken dat UPS ook nu nog niet klaar is met TNT.

Voorlopig staat het door UPS aangevochten overnameverbod van de Europese Commissie echter nog fier overeind. Dat betekent dat TNT zich zal moeten richten op zijn eigen herstructurering en verbetering van de resultaten.

MEER TNT EXPRESS:

7 oktober 2013

29 juli 2013


Gerelateerde artikelen

‘Cruciaal kwartaalcijferseizoen’ aan Damrak goed begonnen
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
05-10-2015

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd…

Lees verder

TNT overname PostNL
TNT Express wil bestuurders meer gratis aandelen geven
24-02-2015

TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbelei…

Lees verder

TNT beloning pakketbezorging
TNT Express spreekt ruime kaspositie aan voor forse (inhaal)investeringen
17-02-2015

Hogere investeringen moeten TNT Express weer op de kaart zetten. Maar volge…

Lees verder

TNT pakketbezorging

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}