VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldhave blinkt weer een beetje na grote schoonmaak

Topman Dirk Anbeek is dit jaar met de bezem door Wereldhave gegaan. De resultaten in het derde kwartaal zijn bemoedigend.

Na een moeizaam 2012 - toen Wereldhave tientallen miljoenen moest afboeken op Amerikaans en Engels vastgoed - en een grote schoonmaak in de portefeuille dit jaar, ligt de onderneming weer op koers.

Topman Anbeek handhaaft de verwachting voor het volledige jaar na een goed derde kwartaal.

De vastgoedonderneming verwacht nog steeds een direct resultaat per aandeel te behalen dat ligt tussen 3,20 en 3,30 euro. Ook de doelstelling voor het dividend van 3,30 euro per aandeel blijft.

Kerncijfers positief
De bezettingsgraad van de kernportefeuille klom naar 98 procent, de vergelijkbare huren stegen met 3,25 procent en de beheerskosten zullen naar verwachting uitkomen op minder dan 15 miljoen euro.

Dat laatste is zelfs ruimschoots minder dan de eerder ten doel gestelde 16 miljoen euro.

De bezettingsgraad verbeterde met name in de moeizame Nederlandse markt. In een kwartaal tijd steeg de bezettingsgraad met 3,2 procentpunten dankzij negen nieuw afgesloten huurcontracten.

Dat neemt niet weg dat de omstandigheden moeilijk blijven in ons land. Zo denkt Wereldhave dat faillissementen in de detailhandel nog niet over zijn.

Goede prestaties buitenland

Het lastige vastgoedklimaat komt ook tot uitdrukking in de huurgroei. In Nederland miste Wereldhave de doelstelling om de huren met minstens de indexatie te laten stijgen, terwijl Wereldhave in België en Finland wel huurgroei boekte. Die lag lag ook nog eens ruim boven de doelstellingen.

In deze twee landen weet Wereldhave haar winkelcentra dan ook beter bezet te houden en is er nauwelijks sprake van leegstand.

Daarmee presteert het grootste deel van de kernportefeuille, circa driekwart dat met name bestaat uit winkels, redelijk tot goed.

Het overige deel van deze portefeuille bestaat uit kantoren in Parijs die zeer goed zijn bezet en kantoren in Spanje die het met een bezettingsgraad van net boven de 90 procent aanzienlijk moeilijker hebben, maar wel verbetering tonen.

Op koers
Dit jaar werd de portfeuille van Wereldhave flink opgeschud. Nu alle bezittingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn verkocht, staat Wereldhave er aanzienlijk beter voor.

Niet in de laatste plaats vanwege haar solide financiële positie. De verhouding tussen schulden en bezittingen is slechts 26,7 procent. Hierdoor kan Wereldhave investeren in een tijd dat vastgoedprijzen onder druk staan.

Dat heeft het concern overigens nog niet gedaan. De onderneming ligt niet alleen op koers om de doelstellingen voor 2013 te behalen, maar blijft ook afstevenen op een gezonde toekomst.

LEES MEER:

20 augustus 2013

1 november 2012

2 augustus 2012

23 juli 2012

25 april 2012

11 mei 2012

4 augustus 2011

4 maart 2011



Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen