VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH nog veel te afhankelijk van Nederlandse economie

Na een winstval van ruim 40 procent in 2012 zit technologiebedrijf TKH dit jaar weer in de lift. Maar eenvoudig gaat dat niet. Het bedrijf zou er goed aan doen verder te internationaliseren.

TKH uit Haaksbergen maakt af en toe een schuiver, maar per saldo weet het bedrijf de resultaten steeds verder op te voeren.

Het bedrijf mag zich een sterke speler mag noemen op het gebied van glasvezeltechniek, camerasystemen en bandenbouwmachines.

Dat zijn stuk voor stuk groeimarkten, maar door de economische onzekerheid worden investeringen nog wel eens uitgesteld.

Het feit dat TKH nog altijd circa een kwart van de omzet uit Nederland haalt en daar ook sterk gevoelig is voor de bouw- en constructiemarkten maakt het zwaar.

Verdere internationalisatie is dan ook gewenst. Zo gaat het wel zeer goed bij de bandenbouwsystemen, waarmee TKH wel wereldwijd actief is en zelfs marktleider is.

Derde kwartaal solide
TKH heeft het afgelopen kwartaal relatief goed gedraaid. De omzet steeg met 11 procent, autonoom zelfs met 12 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita) nam met 20,5 procent toe , waarmee de operationele marge verbeterde van 7,1 procent naar 7,7 procent.

TKH streeft naar een marge van 9-10 procent. In 2011 lag de marge op 8,7 procent. Bezien over de eerste drie kwartalen van dit jaar bedraagt de marge 7,4 procent.

TKH handhaaft de verwachting van een nettowinst voor amortisatie en eenmalige lasten van 52-57 miljoen euro, gelijk aan 1,38 - 1,52 euro per aandeel. Over 2012 werd 47,8 miljoen euro verdiend en 60,5 miljoen euro (1,63 euro per aandeel) in 2011, de hoogste winst uit TKH's bestaan.

Grote verschillen per segment
TKH bestaat uit drie onderdelen: Telecom Solutions (13 procent van de omzet), Building Solutions (41 procent) en Industrial Solutions (46 procent).

De eerste twee hebben het moeilijk en zagen de omzet dalen. Erg goed gaat het in het segment Industrial Solutions, vooral de proiductie van bandenbouwssytemen (machines waarmee autobanden gefabriceerd kunnen worden).

De omzet van dit segment ging autonoom met 25,3 procent vooruit, wat het gevolg is van de hoge orderintake in de eerste jaarhelft.

Deze trend heeft zich doorgezet tot zelfs een record orderontvangst in het derde kwartaal. Hoewel het in de automotive wereld bijzonder moeizaam gaat, is er bij bandenbouwers wel steeds meer behoeft aan nieuwe efficiëntere machines.

TKH mag zich op dit gebied wereldmarktleider noemen. Het heeft door de jaren heen stevig geïnvesteerd in geavanceerde bandenbouwsystemen, waar bovengemiddelde marges op worden behaald.

Door een gemiddeld oud machinepark en het feit dat nog veel autofabrikanten banden ‘in huis' maken ligt er hier nog een mooie groei in het verschiet voor TKH.

Tegenwind
TKH zal flink moeten blijven investeren in innovaties om de klant tot investeren over te halen.
Het grootste potentieel lijkt echter in verdere internationalisering te zitten. Bijvoorbeeld richting Azië (16 procent van de omzet) en de Verenigde Staten (6 procent van de omzet).




Gerelateerde artikelen