VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grootaandeelhouders Hes bieden stukken ver onder beurskoers aan

Eindelijk is er nieuws over de overname van Hes Beheer. Tegelijkertijd nemen de vragen van beleggers toe.

Het overslagbedrijf Hes Beheer meldt in exclusieve onderhandelingen te zijn met Hestya Energie.

Een aantal grootaandeelhouders, goed voor 58 procent van het kapitaal, is al akkoord over een prijs van 45 euro per aandeel; bestuur en commissarissen nog niet.

Het overnamebod van 45 euro is veel lager dan de beurskoers voor bekendmaking van de onderhandelingen.

De lange tijd die verstreken zijn sinds de eerste melding van een mogelijke overname is daar ongetwijfeld debet aan.

Op 13 september, tweeënhalve maand geleden, .

Namen en prijzen werden niet genoemd. Logischerwijs steeg de juist vlak daarvoor wat ingezakte koers flink, van 39,89 euro naar 44,75 euro.

Daarna bleef het lang stil. Op 22 oktober volgde een persbericht waarin Hes bevestigde met een private equity partij te spreken.

Een dag later publiceerde Hes redelijk goede derdekwartaalcijfers en op diezelfde dag kwam het met het bericht gesprekken te voeren met ArcelorMittal voor de overname van diens 78 procentbelang in het Franse ATIC Services.

Dat zou een mooie stap zijn. Hes houdt de overige 22 procent in het Franse logistieke bedrijf en kan via deze overname zijn belangen in een drietal eigen deelnemingen flink uitbreiden.

Er leek sprake van een grootscheepse deal, maar volgens Hes staan de gesprekken met ArcelorMittal los van die met Hestya.

Hes liet zich ook ontvallen een aandelenemissie te overwegen om ATIC volledig in te lijven. Hestya ondersteunt de overname van ATIC, maar onduidelijk is in welke mate zij willen meefinancieren.

Prijs ruim onder beurskoers
Intussen speculeerden beleggers door tot zelfs een koers van bijna 52 euro op 1 november.

Een rapport van ABN Amro-analisten voedde de fantasie. De grootbank stelde dat een bieder ook moet betalen voor de positieve effecten van een overname van ATIC Services. ABN Amro verhoogde het koersdoel naar 65 euro.

Deze week volgde dan het bericht van Hes dat het exclusieve onderhandelingen voert met Hestya Energie, actief in de energiesector en gelieerd aan het Amerikaanse private equityhuis Riverstone.

Ander eigenaar van Hestya is Atlas Invest, een vehikel van Marcel van Poecke, medeoprichter van Petroplus.

Opvallend is dat grootaandeelhouders, die samen 58 procent van de Hes aandelen bezitten, onderhands al met Hesya akkoord zijn over een prijs van 45 euro per aandeel. Deze prijs ligt ruim 10 procent onder de laatste slotkoers

Het is de vraag waarom de grootaandeelhouders akkoord gaan met een prijs zo ver onder de beurskoers. Liquiditeit en het "cashen" van een forse koerswinst zal daar de doorslag hebben gegeven.

Wie?
Grootaandeelhouders in Hes blijken niet bereid om een verklaring te geven op hun besluit akkoord te gaan met het bod. Sterker nog, het is niet eens duidelijk welke partijen hun fiat al gegeven hebben.

Hes Beheer heeft nogal wat grote aandeelhouders. In totaal is zeventig procent van de aandelen in handen van partijen met belangen van vijf procent of meer.

De grootste aandeelhouder is Exploitatiemaatschappij Westerduin die met 21,27 procent zeker akkoord moet zijn gegaan met 45 euro per aandeel.

Twee partijen met circa 5 procent zijn blijkbaar niet akkoord gegaan met het bod.
Het is gissen wie dat zijn. Grootaandeelhouders als Gestion (5,87 procent) geven geen informatie. Wie Westerduin belt krijgt een antwoordapparaat.

LEES MEER:

  24 oktober 2013

13 september 2013

15 februari 2013

25 juli 2012

25 juli 2012

15 mei 2012

24 april 2012



Gerelateerde artikelen