VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Softwaremaker Tie doet kwetsbare overname

Een bedrijf kopen waarvan de eigenaar tevens de belangrijkste klant is, lijkt niet de beste basis voor een geslaagde overname. Softwaremaker TIE waagt de sprong, bij gebrek aan het vermogen om op eigen kracht te groeien.

TIE wil nu Tomorrow Focus Technologies (TFT) inlijven. Maar de verkopende partij blijkt tevens de belangrijkste klant én helpt Tie met de financiering.

Het op de lokale markt genoteerde TIE Kinetix (Tie) riep onlangs aandeelhouders bijeen om te praten over de overname van het relatief kleine, Duitse softwarebedrijf.

Er viel nogal wat te bespreken want de grootste klant van TFT is de huidige eigenaar, Tomorrow Focus.

Dit bedrijf heeft toegezegd nog minimaal vijf jaar klant te blijven van TFT, waarbij de omzet voor de komende twee jaar gegarandeerd is. Welk bedrag als omzet in de boeken kan worden gezet, maakt Tie niet wereldkundig.

Het in München gevestigde TFT is volgens volgens Tie-topman Jan Sundelin "een pionier op het gebied van gebruikerservaring en biedt daarnaast e-commerce strategieën, consultancy en hosting".

Over 2012 boekte het bedrijf een omzet van 8,2 miljoen euro. Ruim de helft daarvan is afkomstig van de verkopende eigenaar meldden Sundelin en president-commissaris Ton Veth tijdens een voor deze overname bijeengeroepen aandeelhoudersvergadering.

Tie eindige haar laatste boekjaar met 12,5 miljoen euro en een nettoresultaat van 650 duizend euro.

Afhankelijk
Om de afhankelijkheid terug te dringen, zullen snel nieuwe klanten in zee moeten gaan met Tie. Die opdracht zal hoog op het prioriteitenlijstje van bestuursvoorzitter Sundelin staan.

En dat is niet de enige relatie die vooralsnog met de verkoper zal bestaan. Bij de aankoop zijn meer dwarsverbanden aangelegd.

TIE koopt TFT voor ruim drie miljoen euro. Ruim eenderde van dat bedrag, 1,3 miljoen, wordt opgehaald via een onderhandse plaatsing van nieuw uit te geven aandelen Tie.

De bank bleek bereid 1 miljoen euro te lenen en van Tomorrow Focus werd ook één miljoen euro geleend zonder dat beleggers zicht hebben op de voorwaarden van dit krediet.

Niet dezelfde fout
Meteen na het afronden van de overname, gepland voor eind dit jaar, begint Tie met het integreren van TFT.

Tie wil niet dezelfde fout maken als in het verleden door een overgenomen bedrijf op afstand te houden en daarmee niet de controle te hebben.

De aankoop van Ascention was daar een voorbeeld van. Sundelin kocht dit Duitse bedrijf vorig jaar oktober voor 1,2 miljoen euro om voet aan de grond te krijgen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ruim een jaar na dato blijkt dit al mislukt.

Op grond van naar eigen zeggen "conservatieve inschattingen" ziet de nieuwe financiële baas Michiel Wolfswinkel, synergiën van drie euroton per jaar, wat kan oplopen tot zeven ton.

Wolfwinkel was tot juli 2008, een jaar voor het faillissement, cfo bij beurshuis Van der Moolen en vervolgens bij het inmiddels ontmantelde softwarebedrijf Qurius.

Tegen beleggers zei Wolfswinkel "van die ervaringen geleerd te hebben" en het nu "beter te zullen doen".

Tie is niet te benijden. Doordat groei noodzakelijk is en de autonome groei onvoldoende blijkt, is het bedrijf min of meer gedwongen om op overnamepad te gaan.

Als zich dan een kans voordoet, is het vaak een overname met de nodige mitsen en maren. Dat bewijst ook TFT.

 



Gerelateerde artikelen