VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 april 2016

Onduidelijke motieven grootaandeelhouders bij TIE Kinetix

Onduidelijke motieven grootaandeelhouders bij TIE Kinetix
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Als een donderslag bij heldere hemel werd TIE Kinetix afgelopen week overvallen door de stemuitslag aan het einde van de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers. Beleggers staken een stokje voor de mogelijke uitgifte van nieuwe aandelen.

Het bedrijf vroeg om een machtiging voor de uitgifte van nieuwe aandelen. Hoewel het verzoek voldeed aan de eisen op het gebied van goed ondernemingsbestuur stemde uiteindelijk bijna 90 procent van de vertegenwoordigde aandelen tegen.

President-commissaris Ton Veth was zo verrast dat hij in eerste instantie zelfs niet doorhad dat het voorstel was verworpen. Ondanks de zeer duidelijke uitslag was geen enkele aandeelhouder bereid om zijn tegenstem nader toe te lichten.

Daardoor was het voor de aanwezige aandeelhouders gissen blijft wat de identiteit en beweegredenen van de tegenstemmers zijn geweest.

Irritaties

Op grond van de cijfers kan geconstateerd worden dat in elk geval de grootaandeelhouders Komen en Van Schaick tegengestemd moeten hebben.

Komen kan op basis van de AFM-registers worden aangewezen als de anonieme geldschieter die vorig jaar over de brug kwam met het broodnodige geld om de Europese Unie terug te kunnen betalen vanwege gemaakte fouten rond een enkele jaren verkregen subsidie uit Brussel.

Van Schaick was tot eind 2014 commissaris bij het bedrijf. Beide heren leken dus op goede voet te leven met de bedrijfstop. Maar mogelijk spelen er onder de oppervlakte toch irritaties.

 

Druppel

Wellicht speelde de aandelenemissie die twee dagen voor de aandeelhoudersvergadering plaatsvond een rol.

Er was een overeenkomst met een derde partij om de verdere groeiplannen van TIE Kinetix te financieren, maar nadat deze deal afketste zijn de aandelen uiteindelijk geplaatst bij commissaris Dirk Lindenbergh.

Tijdens de vergadering was er geen kritiek op deze emissie te horen, maar misschien was deze toename van het aantal aandelen met ongeveer negen procent wel de bekende druppel, aangezien TIE een geschiedenis van verwaterende aandelenuitgiftes heeft.

Desondanks was de koersontwikkeling het afgelopen halfjaar opvallend goed, wat de houding van de tegenstemmende aandeelhouders nog lastiger te verklaren maakt. Het bedrijf heeft bij een in aandelen te betalen overname de komende zes maanden in elk geval nog de mogelijkheid om voor ongeveer 10% aan extra aandelen uit te geven, daarna zal aandeelhouders om toestemming gevraagd moeten worden.

 

Rampjaar

Die aandeelhouders van TIE Kinetix beleefden in 2015 een rampjaar. Wegens administratieve onvolkomenheden eiste de Europese Commissie een bedrag van zeven ton terug, wat nog met vier ton kan oplopen.

Daarnaast moest TIE zelf voor twee ton aan kosten maken om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Een poging om controlerend accountant EY aansprakelijk te stellen mislukte. Men is “aan het nadenken” over eventuele vervolgstappen, aldus CFO Michiel Wolfswinkel.

Onderaan de streep leidde dit alles tot een verlies van ruim twee miljoen euro. Desondanks zag de raad van commissarissen er geen probleem in om zowel Wolfswinkel als CEO Jan Sundelin een bonus toe te kennen. Sundelin was al CEO toen de problemen ontstonden.


Gerelateerde artikelen

TIE Kinetix moet zich herpakken na overnamedebacle
29-03-2014

Tie Kinetix beleefde een zwaar 2013. De autonome groei viel tegen en de ov…

Lees verder

Softwaremaker Tie doet kwetsbare overname
02-12-2013

Een bedrijf kopen waarvan de eigenaar tevens de belangrijkste klant is, li…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}