VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TIE Kinetix moet zich herpakken na overnamedebacle

Tie Kinetix beleefde een zwaar 2013. De autonome groei viel tegen en de overname van het Duitse bedrijf ascention pakte desastreus uit. Op mooie winstcijfers hoeven beleggers ook nog niet te rekenen.

Dat viel op te maken uit de woorden van bestuursvoorzitter Jan Sundelin tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers.

Na een overname begint het echte werk vaak pas. Dat ondervond het aan de lokale Amsterdamse beurs genoteerde Tie Kinetix (Tie), waarvan het gebroken boekjaar loopt van oktober tot september, ook aan den lijve.

Sof
Tie verloor niet allen onverwachts haar op één na grootste klant C-net, vooral de acquisitie van het Duitse Ascention bleek al snel een sof.

Begin oktober 2012 kochten Sundelin en de inmiddels weggestuurde financiële man Zwier van Puijenbroek dit consultancybedrijfje voor 1,2 miljoen euro.

Om voet aan de grond te krijgen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland luidde hun motivering destijds.

Van de koopsom bestond het grootste deel, 832 duizend euro, uit immateriële bezittingen waaronder goodwill. Daarvan heeft het inmiddels van Hoofddorp naar Breukelen verhuisde softwarebedrijf nu 680 duizend euro uit de boeken moeten halen.

En die kosten wogen zwaar op het jaarresultaat. Op een omzet van iets meer dan 14 miljoen euro (12,5 miljoen euro in 2012/2013) boekte Tie een nettoverlies van 1,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op een plusje van 146 duizend euro.

Op de beurs is het softwarebedrijf nu zo'n zeven miljoen euro waard. Tie houdt zich onder andere bezig met het samensmeden van IT systemen voor klanten. Ook produceert en levert het bedrijf een e-commerce pakket.

Lesje geleerd

Sundelin en zijn nieuwe financieel directeur Michiel Wolfswinkel (oud-cfo Qurius en Van der Moolen) willen van de fouten leren, zo zeiden ze tegen beleggers.

ascention bleef te lang op afstand staan van het moederbedrijf waardoor Tie onvoldoende greep had op de lokale mensen. Bovendien vertrokken al snel na de overname enkele sleutelfiguren bij ascention, zonder dat Tie dit aan zag komen.

Bij het in december 2013 ingelijfde Tomorrow Focus Technologies (TFT) zijn de lessen volgens Sundelin in de praktijk toegepast.

Terwijl voor ascention het boekenonderzoek door Tie zelf is verricht, heeft het duo voor TFT ook op externe adviseurs geleund. Dat moet de kans op onaangename verrassingen geringer maken.

Sturen op omzet
Omzetgroei is sinds vorig jaar een belangrijke doelstelling. Maar die zal zelfs op middellange termijn nog niet tot uitdrukking komen in mooie winstcijfers.

In plaats daarvan wil de bijna zeven jaar zittende topman Sundelin op korte termijn de opbrengsten richting de 25 miljoen euro brengen. Op langere termijn zelfs naar 50 miljoen euro.

De hoop is dat omzetgroei uiteindelijk ook zal leiden tot verbeterde marges. Op dit moment zijn de salariskosten met 59 procent van de omzet vergelijkbaar met die van branchegenoten, maar het is de vraag of die loonkosten bij het huidige omzetniveau houdbaar zijn.

De salarissen zijn bij Tie momenteel niet heel hoog. De kans bestaat dat het bedrijf zijn werknemers meer zal moeten gaan betalen als de economie aantrekt, wil Sundelin zijn manschappen voor Tie kunnen behouden.

Wachten op geld

Ook zit cfo Wolfswinkel nog niet comfortabel met het betaalgedrag van klanten.

Hoewel de rekeningen uiteindelijk wel vrijwel altijd betaald worden, gaat hier wel veel tijd overheen.

Zo hanteert klant KPN standaard een betalingstermijn van 90 dagen. Omgekeerd hanteert Tie ook een betalingstermijn van 90 dagen ten opzichte van KPN, dat tevens leverancier is.

Hiermee kan Wolfswinkel de nadelige effecten enigszins compenseren. Tie verwacht in het lopende boekjaar geen problemen met de kaspositie.

LEES MEER:

2 december 2013

27 maart 2013



Gerelateerde artikelen