VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 december 2013

Eigen vermogen PostNL schommelt minder na afbouw belang TNT Express

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Met de verkoop van een pakket aandelen in zusterbedrijf TNT Express kan PostNL de eigen schuld weer wat dempen. Tegelijkertijd is het een signaal dat het concern niet gelooft in een snelle overname van TNT Express.

PostNL verkoopt een kleine 82 miljoen van de aandelen tegen 6,20 euro per stuk voor bij elkaar 507 miljoen euro aan institutionele beleggers. De aandelen verwisselden tegen een korting van 6 procent van eigenaar.

Of 507 miljoen euro een mooi bedrag is, hangt af van het uitgangspunt.

De grootste pakkettenbezorger ter wereld, UPS, had vorig jaar omgerekend ongeveer 770 miljoen euro over voor een dergelijk 15 procentsbelang (9,50 euro per aandeel).

Door tussenkomst van de Europese Commissie ging die deal niet door, waarna de koers van TNT Express in elkaar stortte tot 4,84 euro. Daarmee zou een belang van 15 procent nog geen 400 miljoen euro waard zijn.

Actie verklaard
Met de verkoop van een groot aandelenpakket nu geeft PostNL een duidelijk signaal af. Blijkbaar denkt het bedrijf op redelijke termijn geen hogere prijs te kunnen toucheren.

Die mening wordt door een aantal analisten gedeeld. Zij hebben al laten weten de koers-winstverhouding van 18 voor volgend jaar aan de hoge kant te vinden.

Een nieuw bod op TNT Express zou de koers van TNT Express verder doen stijgen. Door het belang van de hand te doen geeft PostNL aan weinig fiducie te hebben in een overname binnen afzienbare tijd.

Cash hard nodig
PostNL zal de miljoenengebruiken om de eigen schuld te verlagen. Komende jaren moet het bedrijf een flink deel van de forse 1,3 miljard euro aan (netto) schuld herfinancieren.

Door de 500 miljoen volledig voor schuldaflossing te gebruiken daalt de zogeheten nettoschuld-bedrijfswinstratio in één keer van boven de 3 tot onder de 2.

Hoewel kredietbeoordelaars ook rekening houden met een schuld van honderden miljoenen aan het pensioenfonds, zouden zij wellicht hun kredietoordeel naar boven kunnen bijstellen.

PostNL heeft er veel voor een hogere rating, want dan kan er tegen lagere rentetarieven worden geleend.

De verkoop van het belang verandert weinig aan het puur boekhoudkundige gat in de balans van 670 miljoen eind september. Door het negatieve eigen vermogen mag PostNL voorlopig geen dividend uitkeren.

Maar omdat schommelingen in TNT Express direct in het eigen vermogen moeten worden opgenomen, zal door de halvering van het belang die buffer minder stuiteren in de komende jaren. Het postconcern lijkt dus voor zekerheid te kiezen.

In eigen voet
Ironisch genoeg schiet PostNL met de transactie een beetje in eigen voet. PostNL houdt de andere 15 procent van de aandelen die nu een stuk minder waard zijn geworden vast. Hierdoor zal het bedrijf bij de eindejaarcijfers een (klein) boekverlies moeten nemen.

MEER TNT EXPRESS:

28 oktober 2013

7 oktober 2013

29 juli 2013


Gerelateerde artikelen

‘Cruciaal kwartaalcijferseizoen’ aan Damrak goed begonnen
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
05-10-2015

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd…

Lees verder

TNT overname PostNL
TNT Express wil bestuurders meer gratis aandelen geven
24-02-2015

TNT Express sleutelt voor de derde keer in vier jaar aan het beloningsbelei…

Lees verder

TNT beloning pakketbezorging
TNT Express spreekt ruime kaspositie aan voor forse (inhaal)investeringen
17-02-2015

Hogere investeringen moeten TNT Express weer op de kaart zetten. Maar volge…

Lees verder

TNT pakketbezorging

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}