VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak weer stevig onderuit na loslaten doelstellingen

Waar de markt al langer aan twijfelde is nu ook door Vopak als onhaalbaar omschreven, een ebitda van 1 miljard euro in 2016. Daarvoor is de economie te zwak en de concurrentie te sterk.

Het is geen gemakkelijk jaar voor het lange tijd zo bejubelde Vopak.

Vlak voor de halfjaarcijfers kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing en nu moet het ook terugkomen op de financiële voor 2016.

Na een lange periode van onstuimige groei stevent het concern uit Rotterdam dit jaar af op een winstdaling. Vopak geeft aan dit jaar uit te komen op een ebitda van circa 750 miljoen euro, tegen nog 763,6 miljoen euro vorig jaar.
Uit de gereserveerde toon van de update blijkt dat de winstontwikkeling ook de komende jaren gematigd zal zijn.

Het aandeel krijgt een tik van dik 4 procent waarmee het verlies dit jaar al bijna een kwart is. Een stevige correctie op forse koersstijgingen in het verleden.

Wat er speelt
Met een mondiale opslagcapaciteit van ruim 30 miljoen kubieke meter is Vopak goed gepositioneerd om de profiteren van trends in de energie- en chemiemarkten.

Het gaat hier onder meer om de schaliegaswinning in de Verenigde Staten, LNG transport en groei in Azië en Afrika. Dat neemt niet weg dat het concern het momenteel behoorlijk zwaar heeft.

Vooral in de eigen Rotterdamse haven is sprake van een stevige druk op de bezettingsgraad van de tanks voor de opslag van olie- diesel en biobrandstof.

De zwakke Europese economie, maar ook grote concurrentie speelt Vopak parten. In het derde kwartaal daalde de bezettingsgraad in Nederland tot nog maar 82 procent, tegen nog 88 procent het jaar ervoor.

Dat trekt een zware wissel op het resultaat omdat Nederland goed is voor ongeveer een derde van het totale bedrijfsresultaat.

Voor Vopak als geheel lag de bezettingsgraad op 87 procent eind derde kwartaal. Sinds de tweede helft van 2012 staat de bezettingsgraad onder druk.

Ander aspect wat de groei drukt is het lastig is nieuwe winstgevende uitbreidingsprojecten te realiseren. Ruimte in havens in schaars en vergunningen worden moeizaam verkregen.

Doelstelling 2016 losgelaten
Door deze ontwikkelingen van druk op de bezettingsgraad en vertraging bij de opstart van groeikansen elders in de wereld is de eerder geformuleerde ebitda-doelstelling van 1 miljard euro in 2016 niet mee realistisch.

Daarvoor zou de komende jaren een gemiddelde ebitda-groei van 10 procent gerealiseerd moeten worden. Om dat te realiseren dient ook de capaciteit verder opgerekt te worden, verder dan de 35 miljoen kubieke meter die nu voor eind 2015 mogelijk is.

Voor het komende jaar zit die 10 procent winstgroei er al niet in. De marktomstandigheden zijn volgens het concern te uitdagend om het ebitda-record van 768 miljoen uit 2012 te overtreffen.

Allemaal wat minder
Ceo Eelko Hoekstra had al eerder laten weten dat het missen van de 2016- doelstelling geen ramp is. "Wij gaan niet geforceerd te werk", zo benadrukte hij.

Goed letten op de kosten, verhoging van de efficiency en toch vooral ook verder proberen te groeien dat is de lijn die Hoekstra zal volgen.

Voor beleggers is het groeiverhaal Vopak al wat langer voorbij. Dit uit zich in een lagere waardering van het aandeel.

Waren beleggers eind november 2012 nog bereid 21,5 keer de verwachte winst voor het lopende jaar te betalen, nu is dat nog 16 keer.

Ondanks deze daling blijft Vopak relatief hoog gewaardeerd. Beleggers kijken blijkbaar over de huidige dip heen.

LEES MEER:

 23 augustus 2013

19 juli 2013

1 maart 2013

12 november 2012

24 augustus 2012

29 februari 2012


Op de hoogte blijven ?

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen