VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Diepgravend onderzoek naar overname KPN-dochter risico voor beleggers

Als 'Brussel' dwars gaat liggen bij de overname van KPN-dochter E-Plus zou dit serieuze gevolgen hebben voor de koers van het aandeel KPN. Het risico van een strenge mededingingsautoriteit in beeld.

Beleggers wegen ieder woord van centrale bankiers als Mario Draghi en Ben Bernanke op een gouden schaaltje.

Voor beleggers in KPN is het waarschijnlijk relevanter om Eurocommissaris Joaquin Almunia in het vizier te houden.

Persbureau Reuters meldde donderdag dat de Europese Commissie een "diepgravend onderzoek" zal beginnen naar de voorgenomen verkoop van Duitse KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Duitsland. Volgens ingewijden zal het mededingingsorgaan dit volgende week bekend maken.

Een echte verrassing is dat niet. KPN dat zij rekening houdt met een diepgaand onderzoek van de EC.

Toch zal bij nog vers in het geheugen liggen welke gevolgen een dergelijk onderzoek kunnen hebben.

In januari ketste de overname van het expresbedrijf af, omdat UPS zulke grote concessies van Brussel moest doen dat het huwelijk weinig toegevoegde waarde meer had.

Marktvorsers houden er nog steeds rekening mee dat de deal gewoon doorgaat. Maar een goede belegger houdt rekening met het worstcase-scenario. Wat als Brussel gaat dwarsliggen?

Pot voordelen kleiner
Als de deal vanwege bezwaren uit Brussel afketst is er één bonus: in dat geval moet Telefónica Duitsland 100 miljoen euro overmaken aan KPN.

Voordat Almunia definitief "nee" zegt, zal hij echter eerder vragen om "eventuele mededingsrechtelijke bezwaren weg te nemen", zoals KPN dat formuleert.

Dit houdt in dat Brussel voordelen van de samenwerking tussen E-Plus en Telefónica - zoals het delen van duur spectrum voor mobiel internet - zal inperken, om de concurrentie in de sector te bewaken.

KPN heeft bij bekendmaken van de overname al aangekondigd dat dat gemor uit Brussel "invloed kan hebben op de mate waarin synergievoordelen kunnen worden behaald".

En laten het nou juist deze synergievoordelen zijn die een verklaring kunnen geven voor de vette som van 8,1 miljard euro die de Spanjaarden voor de Duitse dochter over hebben.

Topman Blok schat de (contante waarde van de) synergievoordelen op maar liefst 5 tot 5,5 miljard euro.
Het laat zich raden dat als de EC concessies verlangt, dit zal impliceren dat de Duitse voordelenpot minder groot wordt.

Als Brussel echt streng is, is er een punt waar Telefónica Duitsland minder interesse in E-Plus zal hebben en zal het concern een lager bedrag willen bieden, of zelfs de stekker er helemaal uittrekken.

Aangezien de overnamesom van 8,1 miljard euro dik 40 procent van de huidige ondernemingswaarde van KPN bedraagt(beurswaarde plus schulden minus cash), zou dit voor serieuze koersklappen kunnen zorgen.

Kansen in kaart
Hoe groot is de kans van een dergelijk worstcase-scenario? KPN houdt vast aan haar eerdere statement dat het er vertrouwen in heeft dat de deal medio volgend jaar wordt goedgekeurd.

Maar dit zegt niet alles. UPS en TNT Express hadden het volste vertrouwen in een goede afloop, totdat UPS de hete adem van Almunia niet meer kon verdragen.

Door de overname worden de nummer 3 en 4 in de markt bij elkaar getrokken, waardoor er een speler ontstaat die ongeveer even groot is als de marktleiders Deutsche Telecom en Vodafone.

Hoewel het aantal aanbieders hierdoor inkrimpt, wijzen sommige marktvorsers er op dat er een sterke speler bijkomt waardoor er juist meer ruimte komt voor concurrentie. Verder wijzen zij er op dat schaalvergroting in de telecomsector broodnodig is om investeringen in het netwerk te kunnen blijven waarborgen bij de krimpende omzetten.

Brussel blijft aan zet
De Duitse mededingsautoriteiten vroegen midden november aan Brussel of zij zelf een oordeel mochten vellen over de deal, omdat de fusie alleen gevolgen zou hebben voor de Duitse markt.

Persbureau Reuters meldt op basis van haar bronnen dat EC dit verzoek zal afwijzen. Een diepgravend onderzoek zal drie maanden in beslag nemen, maar kan als Brussel dat nodig acht nog enkele weken worden verlengd.

LEES MEER:

11 november 2013

29 oktober 2013

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen