VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 januari 2014

Hal heeft geen verklaring voor plotselinge koersval voor jaarwisseling

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Door een plotselinge koersdreun voor de jaarwisseling krijgen aandeelhouders in HAL een lager dividend. Beleggers speculeren over de achtergrond van het opmerkelijke koersverloop, HAL heeft geen verklaring.

Niet iedereen die op de beurs actief is, bleek op 30 december al in een oud-en-nieuw modus.

Het aandeel HAL maakte, vooral in de slothandel (na 17:30 uur), een opmerkelijke koersval bij een flink hoger handelsvolume.

Normaal gesproken is de handel in HAL dun.

De aandelen van de investeringsmaatschappij- eigenaar van optiekketen Pearl en Grandvision en grootaandeelhouder van beursbedrijven SBM Offshore, Boskalis en Vopak- zijn voor een aanzienlijk deel in vaste handen.

Maar op de laatste handelsmaandag van 2013 wisselden ruim 84 duizend aandelen van eigenaar, veertien keer zoveel als gemiddeld. De koers daalde met bijna vijf procent.

Een duidelijk aanwijsbare reden voor de flinke handel en koersdruk is niet voorhanden. In een reactie laat een woordvoerder van HAL weten geen verklaring te kunnen geven voor de koersbeweging.

"Als beleggers vermoeden dat sprake is van koersmanipulatie moeten ze naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaan".

Scenario's
Onder beleggers . Zo wordt bijvoorbeeld gewezen op het dividendbeleid van de Rotterdamse investeringsmaatschappij. Een is dat beleggers op de valreep nog even hun belastingaanslag (vermogensrendementsheffing) hebben willen drukken.

Of er zijn partijen die belang hebben bij het naar beneden trekken van de dividenduitkering

HAL heeft een geheel eigen manier om de dividenduitkering vast te stellen.

Letterlijk staat in het jaarverslag: "Het dividendbeleid is, onvoorziene omstandigheden voorbehouden en mits de stand van de liquide middelen dit toelaat, het dividend te baseren op 4 procent van de naar volume gewogen gemiddelde decemberkoers in het jaar voorafgaande aan het jaar van de dividenduitkering."

Minder dividend
Uitgaande van de 71,6 miljoen aandelen die geplaatst zijn, bespaart HAL bijna 4,3 miljoen euro.

De volume gewogen koers (in jargon vwap) over de maand december bedroeg tot 30 december 2013, dus zonder de opvallende uitschieter, volgens Bloomberg nog 102,87 euro.

Maar door de daling op de 30ste kwam deze vwap uit op 101,76 euro

Inclusief de laatste handelsdag op 31 december, waarop de beurskoers herstelde, bedraagt de vwap voor de hele maand december ongeveer 101,40 euro, een verschil van 1,43 procent.

Beleggers verkochten in de slotminuten van de handel aandelenpakketten van 1.000 tot 5.000 aandelen, bij een koers van net ander de 100 euro goed voor een reeks transacties van 100.000 tot bijna 500.000 euro.

Het gaat dan ook om niet geringe hoeveelheden in een zeer kort tijdsbestek. Het aandeel sloot uiteindelijk de dag 4,4 procent lager op 98,46 euro.

Gissen
De flinke handel en koersdruk bij HAL kunnen op toeval berusten. Maar het eigenaardige dividendbeleid van de investeringsmaatschappij is blijkbaar voer voor speculatie.

Reden te meer voor beurstoezichthouder AFM om nauwgezet te bekijken welke partij(en) deze grote hoeveelheden aandelen nog snel hebben verkocht voor het einde van het jaar.


Gerelateerde artikelen

Drie Rotterdamse dividendaandelen
Drie Rotterdamse dividendaandelen
26-07-2016

De rente op uw spaarrekening nadert het nulpunt, banken geven al signalen a…

Lees verder

vastgoed
Voor einde jaar beursgang brillenketens Hal
29-08-2014

Brillenketens als Pearle en Eye Wish Groeneveld zullen nog dit jaar ee…

Lees verder

HAL gelooft sterk in Dockwise en vergroot belang tot circa 32 procent
02-06-2012

Ondanks de onrust rond beursfonds Dockwise en diens overnamestrijd met…

Lees verder

Investeerder Hal ziet winstgroei van paradepaardjes stokken
02-09-2010

Investeringsmaatschappij Hal voegde onlangs twee optiekketens uit de e…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}