VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 januari 2014

Eerste winstwaarschuwing Shell in tien jaar tijd

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Shell, de hoeksteen van menig beleggingsportefeuille stelt al een tijd teleur. Nu komt daar nog eens een winstwaarschuwing bij. De nieuwe topman Van Beurden kan aan de bak om vertrouwen terug te winnen.

Moeten beleggers op zoek naar een nieuwe hoeksteen voor de portefeuille?

Weduwen- en wezenfonds Shell doet het al een tijdje aanzienlijk slechter dan de andere oliegiganten ExxonMobil, BP en Total.

En dan komt het bedrijf vandaag ook nog met de onaangename verrassing dat de winstgevendheid sterk onder druk staat. Het aandeel is vandaag de grootste daler in de AEX.

Slecht begin
Het is voor eerst in tien jaar dat de oliegigant met een winstwaarschuwing komt. Een slecht begin voor de nieuwe topman Ben van Beurden, die op 1 januari Peter Voser opvolgde.

Aan de andere kant is het vaker voorgekomen dat een nieuwe topman snel na zijn aantreden verliezen pakt omdat die nog afstralen op de voorganger.

‘Onze prestaties in 2013 zijn niet zoals ik ze van Shell verwacht,' zei Van Beurden. Een beetje alsof dit niet in zijn arbeidsovereenkomst stond.

Fors lager
Shell meldt vandaag dat de nettowinst in het vierde kwartaal op 1,8 miljard dollar gaat uitkomen. Aanzienlijk lager dan de 6,7 miljard dollar die een jaar geleden werd verdiend in dezelfde periode.

Tegen actuele voorraadkosten (‘ccs') en zonder eenmalige zaken is het plaatje iets minder dramatisch: een winst van 2,9 miljard dollar waar vorig jaar 5,6 miljard stond. Maar ook dit gladgestreken cijfer is bijna een halvering.

Kosten, kosten, kosten
Duidelijk is dat het niveau van winstgevendheid sterk onder druk staat bij het grootste bedrijf van ons land.

De belangrijkste oorzaken zijn volgens Shell de hogere kosten voor de winning van olie en gas (exploratie) en tegenvallers bij de onderhoudswerkzaamheden op de olie- en gasproductie.

De raffinageactiviteiten hebben last van de slechte economische omstandigheden in Azië en Europa.

Nieuwe bezems vegen schoon, dus verwacht mag worden dat Ben van Beurden stevig ingrijpt. Hij zei vrijdagmorgen al dat de focus komt te liggen op de verbetering van de financiële resultaten en het efficiënter omgaan met kapitaal. Daarnaast moeten de operationele prestaties worden verbeterd.

Verkoop
In dit verband wordt in de markt de verkoop van allerlei bedrijfsonderdelen genoemd, van de tankstations in Noorwegen tot olieprojecten in de Noordzee en het belang in het Australische exploratiebedrijf Woodside.

Shell publiceert op 30 januari de jaarcijfers over 2013. Het aandeel Shell is al decennia de spreekwoordelijke hoeksteen van de beleggingsportefeuille van de Nederlandse belegger.

De forse afboekingen op de slecht renderende schaliegasprojecten in de Verenigde Staten en de milieurampen in Nigeria waar Shell volgens verschillende partijen schuld aan heeft deden het imago van het bedrijf al geen goed.

Van Beurden zal er de komende jaren hard aan moeten werken zijn bedrijf die hoeksteen van de portefeuille te laten blijven.

LEES MEER:

31 oktober 2013


Gerelateerde artikelen

Shell presteert goed dankzij een onverwacht herstel van de olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Shell geeft signaal dat het er goed voor staat
Vergevorderd verkoopprogramma maakt Shell gestaag rendabeler
Vergevorderd verkoopprogramma maakt Shell gestaag rendabeler
19-08-2017

Weinig beleggers hadden verwacht dat Shell er in zou slagen voor 2018 voor …

Lees verder

Shell olie barometer

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}