VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever hervindt groei in opkomende landen

De zo hard nagejaagde omzetgroei van Unilever moet vooral komen uit opkomende landen. In het grootste deel van 2013 bleef de groei in die regio's wat achter. In het vierde kwartaal is de remonte een feit. Voorlopig.

De eerste drie kwartalen van 2013 verliepen moeizaam voor Unilever.

De economische omstandigheden in opkomende grootmachten waren daar debet aan.

Uit landen als China en India moet het voedings- en levensmiddelenconcern veel van zijn omzet halen.

Beleggers waren dan ook tevreden toen Unilever dinsdag verassend genoeg meldde dat de sterker dan verwachte omzetgroei te danken was aan diezelfde opkomende landen.

De verkopen van de producent van merken als Unox, Calvé en Dove namen in het vierde kwartaal toe met 4,1 procent, een duidelijke verbetering ten opzichte van het derde kwartaal, waarin de verkopen slechts met 3,2 procent toenemen.

Voor geheel 2013 kwam de omzet uit op 49,8 miljard euro tegenover 51,3 miljoen een jaar eerder. Wel namen de marges toe en steeg hierdoor de winst. De winst per aandeel kwam daarmee uit op 1,58 euro, nipt beter dan in 2012.

Wisselkoersen en opkomende markten boosdoener
De omzet stond in 2013 onder druk door een zwakke dollar en lagere groei in de opkomende landen. Zo hadden ongunstige wisselkoersen een negatief effect van 5,9 procent op de omzet. In 2014 zal dat effect nog 5 procent zijn zo voorspelt CFO Jean-Marc Huet.

De lagere groei in opkomende landen als China en India was daarnaast van negatieve invloed op 2013. Unilever haalt ongeveer 57 procent van haar omzet uit opkomende landen.

Tel daarbij op dat ook in de overige landen zoals Verenigde Staten en Europa de vraag van consumenten nog altijd zwak is en het mag beleggers niet verbazen dat 2013 in verkoopcijfers geen goed jaar was voor Unilever.

Outlook Unilever voorzichtig
Unilever kijkt voorzichtig naar 2014, het bedrijf verwacht een verdere afname van de groei in opkomende landen en een stagnerende vraag in de ontwikkelde landen, vooral omdat consumenten ondanks het economisch herstel nog nauwelijks de portemonnee trekken.

Jean-Marc Huet rekent op een toename van de verkopen tussen de 3 en 5 procent voor het eerste kwartaal van2014. Daarmee is het eerder door topman Paul Polman genoemde doel - een omzet van 80 miljard- nog ver weg.

Polman tilt daar zelf niet al te zwaar aan. Hij stelt inmiddels dat omzetdoel te hebben gesteld om "de mindset" binnen de onderneming te veranderen. Zonder die doelstelling had het concern nu niet op het huidige niveau gezeten, zo liet hij optekenen.

Voor het komend jaar ligt de nadruk van Unilever op hogere volumes, marge verbetering en een sterke kasstroom. Daar moeten ook kostenbesparingen ter grootte van 500 miljoen euro bij gaan helpen.

Sommige analisten rekenen op herstel in 2014
De analisten van ABN AMRO rekenen voor 2014 op een herstel in de opkomende landen. Ondanks de lagere verwachte omzet in 2014 zien zij verder de winst per aandeel toenemen door stijgende operationele marges.

De bank verhoogde haar koersdoel van 29,00 naar 30,50 euro. Warren Ackerman van de Franse bank Societe Generale is nog iets optimistischer.

De degelijke prestaties van Unilever ondanks de afzwakkende opkomende landen en zwakke ontwikkelde landen zijn voor de analist reden om het aandeel op kopen te zetten met een 12-maands koersdoel van 36 euro.

Daar tegenover zijn de analisten van Oriel Securities voorzichtig, zij stellen dat Unilever erg afhankelijk is van de opkomende markten en zien dat als een risico. Zij geven het aandeel dan ook een verkoopadvies.

Beleggers toonden zich na de cijfers in ieder geval opgelucht, het aandeel sloot de handelsdag na de cijfers 2,27 procent hoger.

MEER UNILEVER:

3 december 2013

24 oktober 2013

1 oktober 2013

25 juli 2013

15 mei 2013

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012





Gerelateerde artikelen