VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ook Philips terughoudend over 2014

Aanhoudende economische onzekerheid, valutaire tegenwind en een matige orderontvangst zullen van 2014 geen kraker voor Philips maken.

Langzaam maar gestaag versterkt topman Frans van Houten de fundamenten van het nieuwe Philips.

Daarbij wordt hij nog altijd behoorlijk tegengewerkt door de zwakke economie en de sterke euro. Dat zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn.

Met medische apparatuur, verlichting en in mindere mate consumer lifestyle (persoonlijke verzorging en huishoudelijke apparaten) moet Philips weer tot de mondiale top gaan behoren.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De concurrentie is moordend, vooral op het gebied van medische apparatuur. Philips zal daarin flink wat researchkosten moeten blijven maken.

Uit de verhoging van het dividend met een stuiver tot 80 cent per aandeel spreekt in ieder geval vertrouwen.

Jaarcijfers in lijn
De jaarcijfers over 2013 voldoen, al hebben analisten hier en daar nog wel wat aan te merken op de prestaties van het elektronicabedrijf.

In ieder geval zit de behaalde operationele marge (ebita) van 10,5 procent binnen de doelstelling van 10-12 procent.
Philips moest daarbij opboksten tegen valutaverliezen en extra pensioenlasten, waar een eenmalige meevaller van 75 miljoen euro tegenover stond.

Voor 2016 staat de ebita-doelstelling op 11-13 procent van de omzet. In het vierde kwartaal kwam Philips zelfs aan de bovenkant van deze bandbreedte uit en gecorrigeerd voor herstructureringskosten zelfs op 13,5 procent.

Dit jaar zal die lijn waarschijnlijk niet doorgetrokken kunnen worden. Een afname van de orderontvangst bij de divisie Healtcare (medische apparatuur) met 1 procent door een zwakke vraag in de Verenigde Staten en Europa zet meteen druk op 2014.

De Heathcare divisie was het afgelopen kwartaal goed voor 41 procent van de concernomzet en voor liefst 62 procent van het bedrijfsresultaat. Het is daarmee veruit het meest winstgevende Philips-onderdeel.

Healtcare ervaart al langer druk op de verkopen. Philips wijst vooral naar de Amerikaanse overheid die zich teveel met deze markt zou bemoeien terwijl veel ziekenhuizen fuseren, een proces dat zich ook in Europa zal voltrekken.

Beleggers waren er juist van uitgegaan dat Healthcare dit jaar aan zou trekken en de resultaten van Philips naar een hoger plan zouden tillen.

In het vierde kwartaal boekte deze tak een autonome omzetgroei van 4 procent tot 2,8 miljard euro. Healthcare presteerde daarmee zelfs wat beter dan verwacht, maar daar kan dit jaar in kink in de kabel komen.

Verlichting en Consumer Lifestyle presteerden beide met een autonome omzetgroei van 8 procent in het vierde kwartaal sterk vergeleken met een jaar terug.

Strategie verder invullen
Van Houten laat weten er vertrouwen in te hebben dat Philips zijn prestaties verder kan verbeteren. De focus blijft op het vernieuwingsprogramma ‘Accelerate', waarbij het concern flink inzet op kostenbesparingen.

Van een acceleratie zal met deze ontwikkelingen bij Healthcare echter geen sprake zijn dit jaar. Daarvoor is ook de mondiale economie te zwak en ervaart Philips te sterke valutaire tegenwind.

Bij zijn terughoudendheid zal Van Houten toch ook zeker de laatste ontwikkelingen op de valutamarkten hebben meegenomen.

Philips betrekt 34 procent van de omzet uit opkomende markten. Juist deze landen hebben het zwaar. Philips wil niettemin verder expanderen in landen als Rusland en Afrika.

Meevaller kwam nog van de multimediatak. Na de mislukte verkoop aan het Japanse Funai vorig jaar hebben zich nieuwe geïnteresseerden gemeld.

MEER PHILIPS:

26 oktober 2013

17 september 2013

22 juli 2013

6 mei 2013

 29 januari 2013

5 december 2012

3 december 2012



Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen