VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express blijft zitten met Braziliaanse kater

Pakjesbezorger TNT Express staakt het verkoopproces voor zijn nog immer verlieslatende Braziliaanse activiteiten. Beleggers zullen daar gemengde gevoelens bij hebben.

Dat een avontuur in opkomende markten niet altijd garant staat voor succes kan TNT Express zeker beamen.

Door een gebrekkige controle en slecht management verloor TNT Express de afgelopen jaren honderden miljoenen euro's op zijn Braziliaanse bedrijven die het in 2007 en 2009 verwierf.

Ondanks diepe ingrepen slaagde TNT Express er maar niet in de verliezen weg te werken.

Door een slechte integratie van de afzonderlijke bedrijven daalde het serviceniveau en liepen klanten weg. Hoge operationele verliezen en grote goodwillafboekingen waren het gevolg.

Geen acceptabele prijs

Aanvankelijk ging TNT Express op zoek naar Braziliaanse partners, maar bij de jaarcijfers 2013 liet interim-topman Bernard Bot doorschemeren dat er gekeken werd of deze activiteiten verkocht konden worden.

Bij de strategie-update in maart vorig jaar werd de verkoop officieel en afgelopen zomer is het verkoopproces van start gegaan. Nu blijkt dat potentieel geïnteresseerden geen acceptabele prijs wilden neertellen.

Groeikans blijft behouden
De beurskoers van TNT Express verliest in een zwakke beurs rond een procent op het nieuws. Toch sijpelen steeds meer positieve reacties binnen op het niet doorgaan van de verkoop.

Na de mislukte verkoop van TNT Express aan het Amerikaanse UPS kwam de focus van beleggers weer geheel op de bedrijfsmatige prestaties te liggen.

Goed, Brazilië en de inmiddels verkochte binnenlandse activiteiten in China drukten de resultaten, maar vooral zorgelijk was en is de aanhoudende grote margedruk in Europa.

De Europese activiteiten zijn goed voor ruim driekwart van de concernomzet en volgens de strategie-update van vorig jaar wenst TNT Express zich vooral op Europa te richten.

Door Brazilië van de hand te doen zou een probleemdossier gesloten kunnen worden, tegelijk was een kans op groei in de toekomst verkeken.

Nieuwe zorgen
Aan de ene kant is er dus opluchting dat een potentiële groeiparel, waar TNT heel veel oplapwerk in heeft zitten, behouden blijft. Aan de andere kant doemen nieuwe problemen op.

De Braziliaanse economie heeft het moeilijk. De groei is tanende en de inflatie loopt op, vooral nu ook de Braziliaanse real onder druk staat door de terugtrekkende beweging van de Amerikaanse centrale bank.

TNT Express laat weten te blijven werken aan operationele verbeteringen in Zuid-Amerika waarbij een verdere verbetering van de klanttevredenheid, service en kostenbeheersing centraal staan.

Helaas laat het management zich niet uit over eventuele operationele winsten die het verwacht.

In het verleden werd wel vaker voorspeld dat de verliezen in Brazilië op korte termijn tot het verleden behoorden om vervolgens deze uitspraak weer in te trekken.

Overname verder weg?
Na de afgeketste overname door UPS blijft het gonzen van de geruchten omtrent een overname van TNT Express.
Bij UPS waren het de Europese mededingingsautoriteiten die dwars lagen. Brazilië had daar niet veel mee van doen, al was UPS dit zorgenkind liever kwijt dan rijk.

Slaagt TNT Express erin Brazilië tot een groeiparel te maken dan kan dit een overname zelfs bespoedigen.

Aan de andere kant had de pakjesbezorger het geld van de desinvestering ook goed kunnen gebruiken voor de reorganisaties die het in Europa moet doorvoeren.

LEES MEER:

6 december 2013

28 oktober 2013

7 oktober 2013

29 juli 2013




Gerelateerde artikelen