VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 februari 2014

Inkomensgroei Binck wordt afhankelijker van beursklimaat

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Voor BinckBank maakte het niet veel uit of de beurs omhoog of omlaag gaat. Tumult was goed voor de inkomsten. Nu Binck voor groei sterk inzet op Alex komt dit adagium onder druk te staan. Alleen als de koersen stijgen, is er inkomstengroei.

Binck heeft het afgelopen jaar gebruikt om zijn strategie te herijken. Dat was hard nodig omdat het oorspronkelijke plan, expansie over de grens, spaak was gelopen.

De markt voor online beleggen is in korte tijd volwassen geworden. Hierdoor is de rek eruit en heeft Binck zijn ambities bij moeten stellen. Hiervoor in de plaats wil Binck nu groeien in vermogensbeheer.

Een en ander is nu vastgelegd in nieuwe doelstellingen voor 2015 die het bedrijf maandag openbaarde. Het doel voor het aantal particuliere transacties is met 4 miljoen verlaagd. De doelstelling voor Alex Vermogensbeheer is met 2 miljard euro aan beheerd vermogen opgehoogd.

Gevolgen
Dit heeft gevolgen voor de verwachte inkomstengroei. Per retail transactie haalt het bedrijf ongeveer 10 euro aan inkomsten binnen. De verlaging met 4 miljoen transacties betekent dat in 2015 op jaarbasis 40 miljoen euro minder aan inkomsten zijn voorzien dan eerst.

Daar tegenover staat de verhoging van het doel voor Alex. De impact op de inkomsten hiervan is iets lastiger te berekenen omdat Alex zijn klanten twee verschillende vergoedingen in rekening brengt.

Allereerst betalen klanten per jaar een vaste vergoeding van 1 procent inclusief btw. Daarnaast moeten ze 10 procent van hun eventuele koerswinst afdragen.

Als de 3,5 miljard euro aan beheerd vermogen in 2015 inderdaad wordt gehaald betekent dit dat het vaste deel van de vergoeding met ongeveer 16,5 miljoen euro op jaarbasis toeneemt. Dat is dus nog niet de helft van het ‘verlies' aan inkomensgroei bij retail beleggen.

-/- Beheerd vermogen Alex (mld euro) Aantal transacties (mln)
2013 2,1 7,5
Oude doel 1,5 13,5
Nieuwe doel 3,5 9,5
Verschil 2 -4
Impact inkomsten afhankelijk van beursklimaat  -40 miljoen euro

Compensatie
De compensatie zal moeten komen uit de prestatievergoeding. Over 2013 was deze vergoeding 17,4 miljoen euro. Dit was flink meer dan de 4,1 miljoen euro die in 2013 in rekening kon worden gebracht.

Een fikse groei dus. De vraag is waar deze groei vandaan komt. Alex claimt in zijn reclameuitingen op het juiste moment in en uit te stappen en daarom goede beleggingsprestaties te kunnen bieden. Dat klinkt goed, maar als beleggen zo eenvoudig was zou elke particulier op eigen houtje de markt kunnen verslaan.


In werkelijkheid zal het rendement van Alex, net als dat van elke andere vermogensbeheerder, in grote mate afhangen van de ontwikkeling op de financiele markten. De vermogensgroei van de klanten is dus afhankelijk van een opgaande beurs.

Hetzelfde geldt voor de inkomstengroei van BinckBank. Als de beurs omlaag duikt gaat het bedrijf dat voelen in de inkomsten. Een neergaande, onrustige beurs, is anders dan in het verleden dus niet meer alleen maar goed nieuws voor Binck.

LEES MEER:

21 oktober 2013

8 mei 2013

 4 februari 2013

10 september 2012

10 september 2012

30 januari 2012Op de hoogte blijven?


Gerelateerde artikelen

Beleggers kritisch over nieuwe tarieven Binck
Binck: minder krimp, maar in de lage rente-omgeving is dat geen topprestatie
Binck: minder krimp, maar in de lage rente-omgeving is dat geen topprestatie
05-02-2018

Bij BinckBank was 2017 een jaar waarin het krimptempo sterk terugliep. Tege…

Lees verder

BinckBank DeGiro bankensector
Flow Traders en BinckBank: gedaald door onzeker dividend
Binck stapt in robo-advies

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}