VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN blijft overgangsjaren aaneenrijgen

KPN presenteerde matige cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar.Het punt van herstel lijkt steeds verder naar de toekomst te worden geschoven.

Na de afgeketste overnamedeal in oktober heeft KPN een flinke spurt gemaakt op de beurs.

De koers steeg in 3 maanden van 2,24 euro na het afketsen van het bod tot een hoogte van 2,80 euro eind januari. Dat was maar liefst 17 procent boven het bod van América Móvil van 2,40 euro.

De operationele cijfers over het vierde kwartaal geven aan dat beleggers wel erg op de muziek vooruit waren gelopen. De koers stort dinsdagochtend bijna 5 procent in elkaar tot 2,56 euro.

Kernprobleem is dat het herstel maar op zich laat wachten. Topman Eelco Blok bestempelde 2012 al als "overgangsjaar". De ceo zei toen dat investeringen in dat jaar zouden moeten leiden tot stabiliserende marktaandelen bij mobiele telefonie en breedband, met als gevolg een zogeheten "toekomstig duurzaam winstniveau".

Exact 2 jaar en ruim 3 miljard euro aan investeringen verder blijft het telecombedrijf worstelen met teruglopende winsten en omzetten.

Vooral het onderdeel Mobiel, door topman Blok als grootste zorgenkind bestempeld, blijft rake klappen krijgen.

In het vierde kwartaal daalde de omzet met 13 procent tot 353 miljoen euro als gevolg van het inmiddels bekende probleem dat klanten minder bellen en sms-en.

Ook verliest de marktleider nog steeds marktaandeel aan de concurrenten als Vodafone en T-Mobile en relatief nieuwe partijen als Lebara, dat op agressieve wijze spotgoedkoop bellen naar het buitenland aanbiedt.

De versnelling van de krimp komt als een verrassing voor analisten die rekening hielden met een val in omzet van "slechts" 8 procent.

Uitstel
Voornamelijk dankzij de problemen bij de divisies Mobiel en Zakelijk krimpt de omzet op concernniveau in het vierde kwartaal met 14 procent tot iets meer dan 2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalt zelfs met bijna een derde tot 581 miljoen euro.

Topman Blok verwacht nu dat "de financiële prestaties tegen het eind van 2014 zullen stabiliseren".

Als blijk van vertrouwen in deze doelstelling geeft KPN aan dat het concern weer van plan is om dividend uit te keren over 2014. De onderneming wil over dit jaar bij elkaar 7 cent uitkeren: 2,4 cent dividend in augustus en 4,6 cent als slotdividend in april 2015.

Toch lijken beleggers niet echt onder de indruk van het magere dividendrendement van 2,6 procent.

Lichtpuntje
De divisie Consumenten Thuis is het lichtpuntje in de kwartaalcijfers. Vooral triple play pakketten - internet, tv en bellen - blijven gretig aftrek vinden bij klanten.

Inmiddels heeft 44 procent van de klanten die gebruiken maken van de ondergrondse kabels van KPN een triple play pakket tegenover 36 procent in het vierde kwartaal van 2012. Door meer diensten aan dezelfde klant te verlopen perste KPN 5 procent meer omzet uit iedere klant (eind 2013: 43 euro).

Ook ‘KPN Compleet' - triple play plus mobiel bellen - lijkt succesvol gezien de verdubbeling in het vierde kwartaal naar 173 duizend klanten.

Saneren en minder investeren
Ondanks deze lichtpuntjes lijkt het dat de voornaamste verbeteringen van de winstgevendheid uit nieuwe saneringen moeten komen.

Dinsdag maakt KPN bekend dat er nog eens 1500 tot 2000 banen op de tocht staan. Tegelijk kwam de mededeling van topman Blok dat door het vorige besparingsprogramma 4650 medewerkers minder op de loonlijst staan.
Door in de organisatie te snoeien verwacht KPN over 2 jaar 300 miljoen euro per jaar te besparen.

Verwachtingen
KPN is zuinig met concrete doelstellingen. Nog niet zo heel lang geleden gaf KPN een verwachting af voor de omzet, bedrijfsresultaat, vrije kasstroom en de investeringen.

Nu verwacht het concern dus stabilisatie richting het einde van 2014 en geeft het aan minder te investeren in de komende twee jaar omdat de belangrijkste investeringen in glasvezel, upgrades van het kopernetwerk en 4G al zijn
gedaan.

Voor 2015 verwacht KPN weer groei van de vrije kasstroom, hetgeen gedeeltelijk het gevolg is van de lagere investeringen. Daarbij helpt bij het opkrikken van de kasstroom dat er door de verkoop van E-Plus een fors fiscaal boekverlies ontstaat, waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden.

Beleggers lijken zich met de fikse koersdaling af te vragen of de kasstroom alleen door lagere investeringen en belastingen weer zal groeien, of omdat er daadwerkelijk meer tv-, internet- en belabonnementen worden verkocht.

Ondertussen maakt de lagere koers een overname door América Móvil, dat halverwege april weer een bod mag doen, mogelijk weer waarschijnlijker.

"Geen enkel idee wat América Móvil gaat doen met het kleine 30-procentsbelang dat zij nu bezitten. Daarvoor zal je echt naar Mexico moeten", aldus de reactie van Blok toen hem op de persbijeenkomst naar zijn mening werd gevraagd over de grootaandeelhouder.

LEES MEER:

 8 januari 2014

15 december 2013

11 november 2013

29 oktober 2013

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen