VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 februari 2014

Voormalig dochterbedrijf doet Nutreco meer pijn dan gedacht

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Hoewel de jaarcijfers van Nutreco voldoen zijn het de teruggeschroefde vooruitzichten bij de visvoeractiviteiten die beleggers afschrikt. De concurrentie van oud-partner Marine Harvest wordt sterker.

Het zit de nog verse Noorse topman Knut Nesse van vis- en diervoederbedrijf Nutreco niet mee.

Bij de derde kwartaalcijfers moest hij terugkomen op de eerder verwachte winstevenaring en nu laat hij de langetermijndoelstellingen los.

Nutreco streefde voor 2016 naar een ebita van 400 miljoen euro, tegen 256 miljoen euro over 2013. De doelstelling zal niet haalbaar zijn omdat het concern officieel de boer op gaat met de mengvoer- en vleesactiviteiten in Spanje en Portugal.

Dat is op zich een geruststellende reden omdat deze activiteiten slecht rendeerden. De tweede reden om de doelstelling los te laten in van een andere orde en komt uit Nesse's geboorteland.

Fellere concurrentie in het segment visvoer knaagt aan de winstmarge. Deze concurrentie komt vooral door de grootste klant Marine Harvest die eigen productiecapaciteit aan het opbouwen is in Noorwegen.

Nutreco heeft daardoor de margedoelstelling voor visvoer verlaagd van 7 procent naar 6-7 procent.

Marine Harvest
De Noorse zalmkweker Marine Harvest maakte tot 2006 via een joint venture nog onderdeel uit van Nutreco.

Nutreco wenste zich echter volledig te richten op dier- en visvoer en verkocht het belang. Marine Harvest is daarbij de grootste klant en goed voor circa een vijfde van het bedrijfsresultaat van Nutreco's visvoerdivisie.

Marine Harvest wilde aanvankelijk via een bod op Cermag de productie van zalmvoer in huis halen. Deze overname ketste af en nu is Marine Harvest zelf visvoerproductie aan het opzetten.

Nutreco reageert hierop door de visvoer meer te spreiden naar andere vissoorten dan zalm, maar blijkbaar hakt Marine Harvest er toch in. Ook de weersomstandigheden waren afgelopen jaar niet optimaal voor zalmvoer.

Nieuwe doelstellingen
Met de beoogde verkoop van de meng- en vleesvoeractiviteiten in Zuid-Europa zet Nutreco circa 1,4 miljard euro omzet buiten de deur, 36 procent van het totaal.

Veel haast is er ogenschijnlijk niet bij want Nutreco benadrukt er een goede prijs voor te willen hebben en dat dit mogelijk het verkoopproces vertraagt.

Na verkoop zijn d visvoeractiviteiten goed voor 82 procent van de Nutreco omzet, wat de verlaagde margedoelstelling in een ander groter perspectief plaats en de negatieve koersreactie van rond de 8 procent kan verklaren.

Jaarcijfers in lijn
Conform de verlaagde prognose bij de update over het derde kwartaal heeft Nutreco 2013 afgesloten met een bedrijfsresultaat (ebita) van 256 miljoen euro. Dat is wat lager dan de 262 miljoen euro over 2012 en komt door druk op de visvoermarges.

Onder aan de streep is de nettowinst 15 procent lager uitgekomen. Bij de bepaling van het dividend kijkt Nutreco echter naar het resultaat uit voort te zetten activiteiten en daar ligt de winstdaling op 3 procent. Daarmee komt de dividenduitkering uit p 1 euro per aandeel, tegen 1,03 euro over 2012.

De dividendstabilisatie zal door aandeelhouders na deze koersreactie echter vooral ervaren worden als een doekje tegen het bloeden

LEES MEER


Gerelateerde artikelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}