VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Marketingkosten en investeringen vreten winst TomTom aan

TomTom moet de investeringen opvoeren om er voor te zorgen dat de omzet niet verder afkalft. Alleen overnamespeculatie lijkt de hoge waardering te kunnen verklaren.

De analisten van onder meer Rabobank, SNS en Goldman Sachs zullen binnensmonds gevloekt hebben toen zij de vierde kwartaalcijfers dinsdagochtend onder ogen kregen.

Zij hebben allemaal koersdoelen uitstaan van meer dan 5 euro voor het aandeel.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat deze naar beneden worden bijgesteld. Het gemiddelde koersdoel van de drie banken is ongeveer 5,60 euro. Bij een gepresenteerde winst per aandeel van 26 cent per aandeel in 2013 geeft dat een waardering van 21,5 keer de winst.

Dat is een koers-winstverhouding die past bij een groeibedrijf, een kwalificatie die TomTom al vier jaar niet past.

Er lijkt geen einde te komen aan de omzetdalingen. Het concern verwacht een omzet van 900 miljoen euro voor 2014. Ter vergelijking: in 2010 zette het bedrijf nog meer dan 1,5 miljard euro om.

Ook de winst (per aandeel) blijft krimpen. TomTom verwacht in 2014 een winst te boeken van 20 cent. Dat is mager, want analisten hielden gemiddeld rekening met ongeveer 26 cent.

Hogere investeringen
Het verhaal is bekend. TomTom doet verwoede pogingen met bijvoorbeeld slimme verkeerssoftware en hardloophorloges om de forse daling in verkoop van navigatiekastjes te compenseren, maar lijkt hier maar niet in te slagen.

Ondertussen schroeft het concern in de zoektocht naar nieuwe verdienmodellen de marketingkosten, R&D-uitgaven en investeringen op om er voor te zorgen dat de omzet niet in een vrije val komt, zo is de samenvatting in één zin van het kwartaalbericht.

Het concern verdubbelde de marketingkosten in het vierde kwartaal tot 28 miljoen euro. Het geld ging op aan billboards, radio- en krantenreclames voor nieuwe projecten.

Ook de investeringen worden opgeschroefd in 2014. Topman Harold Goddijn wil meer dan 100 miljoen euro investeren in de productie van kaarten en navigatiesoftware. Dat is meer dan de 85 miljoen euro in 2013 en de 52 miljoen euro in het jaar daarvoor.

Analisten hoopten dat de vruchten van alle investeringen dit jaar geplukt zouden worden, maar beleggers moeten nog minimaal een jaar wachten.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de kasstroom van het concern dit jaar niet groeien.

Zwakke inbouwmarkt
Een onverwachte tegenvaller in de kwartaalcijfers zit hem in de divisie die navigatiesystemen inbouwt voor grote autofabrikanten. De omzet steeg hier met een magere 3 procent, maar over heel 2013 was er sprake van een krimp van 9 procent tot 192 miljoen euro.

Voor dit jaar geeft topman Goddijn aan dat marktomstandigheden onveranderd moeilijk blijven.

De zogeheten License-divisie, die probeert klinkende munt te slaan uit de kaartenbase door bijvoorbeeld informatie te verkopen over filevorming aan overheden, kromp met 14 procent tot 32 miljoen euro in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Alleen bij hoogwaardig verkeerdiensten (bussiness solutions) neemt de omzet met ongeveer een-vijfde toe tot 24 miljoen in het vierde kwartaal. Maar aangezien dit onderdeel nog geen 10 procent uitmaakt van de concernomzet, zet dit weinig zoden aan de dijk.

Versnelde ellende
Bij Consumer - de verkoop van de bekende navigatiekastjes, nog altijd goed voor meer dan de helft van de omzet - kromp de omzet in het vierde kwartaal met 12 procent tot 165 miljoen.

Vooral in de Verenigde Staten blijft er weinig over van de markt voor navigatiekastjes. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eens zo populaire apparaten met zuignap aan de autoruiten zullen verdwijnen.

Overnamefantasie
Beleggers gooien het aandeel na de cijfers flink in de verkoop. Desondanks blijft de waardering hoog. Blijkbaar blijven beleggers hopen op een overname, want elders in de sector beweegt het.

Het grootse Chinese web-bedrijf Alibaba deed onlangs een bod op alle aandelen van navigatieconcern AutoNavi van 1,6 miljard dollar. Het bod vertegenwoordigt een waarde van maar liefst 40 keer de winst.

LEES MEER:

30 oktober 2013

25 juli 2013

1 juli 2013

23 april 2013

12 februari 2013

30 oktober 2012

16 oktober 2012

24 juli 2012

12 juni 2012

25 april 2012

28 februari 2012


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen