VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij ING draait het steeds meer om bankieren

Nog even en ING is een echte Europese bank. De verzekeraars zijn verkocht of staan in de etalage. Ook het winstcijfer over het vierde kwartaal wordt bepaald door de bankactiviteiten.

In het vierde kwartaal boekte ING een nettowinst van 539 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan een jaar eerder, maar toen waren er allerlei boekwinsten door verkopen van onderdelen. De ‘onderliggende' winst steeg wel.

De winstgevendheid van de bankactiviteiten verdrievoudigde in het laatste kwartaal van 2013. De winst van de verzekeringstak steeg met 13 procent.

ING is nog altijd niet klaar met herstructureren. Er wordt vandaag aangekondigd dat er nog eens 450 banen worden geschrapt, 300 in Nederland, 150 in België. Deze ontslagen komen bovenop de 2400 die eerder werden aangekondigd.

De reden: klanten komen nauwelijks meer naar de kantoren en bellen ook steeds minder. Bankieren gaat via internet en de mobiele telefoon. ING Bank heeft steeds minder mensen nodig, maar investeert wel fors in informatietechnologie.

Op schema
In Duitsland vallen geen ontslagen. Daar gaat het goed: ING is nu de derde retailbank in Duitsland, gemeten naar het aantal klanten. Dat zijn er nu 8 miljoen, zegt topman Ralph Hamers trots in het filmpje dat ING vandaag op haar website plaatst.

Hamers zegt daarin ook dat het dit jaar zijn eerste prioriteit is om de herstructurering af te ronden. Daarvoor is vorig kwartaal wederom een fors deel van de staatssteun afgelost. Verder zal verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden (NN) dit jaar worden afgestoten door het naar de beurs te brengen.

ING heeft in de afgelopen jaren een groot aantal bedrijfsonderdelen verkocht en ligt naar eigen zeggen nog steeds goed op schema met het herstructureringsprogramma. De laatste grote horde is het afstoten van NN. Aan het eind van het jaar is ING weer een bank.

De nettowinst over het hele jaar 2013 daalde met ruim 22 procent naar 3,23 miljard euro. Zonder eenmalige posten was er echter een stijging met 22 procent. Per aandeel komt dat neer op 0,85 euro, waarmee een aandeel ING ongeveer 12,5 keer de winst staat. Dat is stevig voor een bank, zeker in vergelijking met de ´multiples´die in het verleden voor ING werden betaald.

En zolang ING nog niet alle staatssteun heeft terugbetaald wordt er ook geen dividend betaald.

Beleggers prijzen blijkbaar een verder herstel van de winstgevendheid in, of een fraaie opbrengst van NN, want zij zetten het aandeel in een eerste reactie fors hoger.




Gerelateerde artikelen