VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gerommel bij Hes na vertrek topman tijdens overnamebesprekingen

Het rommelt bij Hes Beheer (Hes). Al vijf maanden onderhandelt het bedrijf met kandidaat-koper Hestya, maar moet dat vanaf nu doen zonder topman Harmen Sliep en met slechts een commissaris.

Een topman die tijdens overnameonderhandelingen opstapt. Dat is zelden goed nieuws en in ieder geval voer voor speculatie.

Harmen Sliep had de beursgenoteerde houdstermaatschappij van bedrijven die logistieke diensten in West- Europese havens verlenen al sinds april 2000 onder zijn hoede.

Daarvoor was hij al enkele jaren (vanaf 1997) actief bij Hes-onderdelen.

Afgelopen vrijdag nabeurs meldde het bedrijf dat Sliep ‘om persoonlijke redenen' opstapt.

Speculatie
Zinsnedes die vaker opduiken in persberichten van beursfondsen die bestuursleden zien vertrekken, maar de precieze reden(en) niet uit de doeken doen.

Ook bij Hes voedt dergelijk verhullend taalgebruik de speculatie.

Zien de kandidaat-koper of de commissarissen Harmen Sliep als stoorzender? Kan Sliep zich niet verenigen met de 45 euro per aandeel die investeringsmaatschappij Hestya eind november overhad voor het bedrijf? Of wil Sliep Hes zelfstandig verder uitbouwen?

Een overname van Hes was niet het enige waar Sliep zijn werkdagen mee vulde. Parallel daaraan was hij juist met ArcelorMittal in gesprek om de resterende 78 procent van overslagbedrijf ATIC Services te bemachtigen die Hes nog niet in bezit heeft.

Commissaris Kees Molenaar schuift nu tijdelijk door naar de bestuurskamer.

Terugtrekken

Tegelijkertijd trekt president-commissaris Jan Peter Peterson zich terug uit de overnameonderhandelingen vanwege "vermeende tegenstrijdige belangen".

Deze zet komt op een vreemd moment: ruim vijf maanden nadat Hes en investeringsmaatschappij Hestya voor het eerst met elkaar om tafel gingen.

Achter Hestya gaat onder andere Marcel van Poecke schuil, die in 2005 fortuin maakte met de verkoop van Petroplus aan private equityhuis Carlyle.

In het persbericht schrijft Hes dat "de gedachte zou kunnen opkomen dat hij een conflicterend belang heeft, gegeven de betrokkenheid van het Peterson familiefonds als een van de grootaandeelhouders van HES Beheer, ondanks dat de heer Peterson geen zeggenschap of controle over dit fonds heeft".

Het aan Peterson gelieerde PPF Investeringsfonds heeft bijna tien procent van de Hes-aandelen.

Dat sprake zou kunnen zijn van een mogelijk conflicterend belang was bij Hes daarom al langer bekend. Onduidelijk is dan ook waarom pas na vijf maanden is beslist Peterson uit de gesprekken te halen.

Voormalig topman van havensleepbedrijf Smit, Ben Vree, is nu de enig overgebleven volwaardige commissaris.

Krap

Bewust van die krappe bezetting geeft Hes aan dat "gegeven de specifieke rol van de raad van commissarissen onder de huidige omstandigheden, Hes onderkent dat het wenselijk kan zijn om de raad van commissarissen uit te breiden, al dan niet op tijdelijke basis, of anderszins aanvullende ondersteuning te zoeken".

Eind oktober bleek 58 procent van de Hes-aandeelhouders (enkele grootaandeelhouders, onduidelijk welke partijen precies) akkoord te zijn gegaan met een overnameprijs van 45 per aandeel.

Opvallend was dat die prijs 10 procent onder de beurskoers van vlak voor publicatie van die voorgenomen biedprijs lag.

Ontslagvergoeding
Of Harmen Sliep in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding is niet duidelijk, maar helemaal vrijwillig zal zijn aftocht niet zijn.

In dat geval zal Sliep ten minste twee basissalarissen, in totaal 450 duizend euro, als vertrekvergoeding kunnen meekrijgen.

Hes geeft in haar jaarverslag aan dat het voorschrift uit de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur (maximale vontslagvergoeding eenmaal basissalaris) voor Sliep niet geldt, aangezien hij benoemd is voor het inwerkingtreden van de Code in 2004.

Ook blijkt uit het AFM register dat Sliep 62500 opties heeft, gedurende enkele jaren toegekend in vijf tranches van 12.500.

De uitoefenprijzen van de eerste vier tranches (50 duizend opties) variëren van 16,42 euro tot 37,72 euro.

Cijfers
Hes publiceerde daags na het aftreden van Sliep ook voorlopige jaarcijfers.

Het nettoresultaat zal naar verwachting uitkomen op 24,3 miljoen euro, ruim vijf procent lager dan in 2012. Hes wijt die daling aan bijzondere kosten in verband met het boekenonderzoek voor de mogelijke ATIC transactie.

De nettowinst per aandeel zou hiermee uitkomen op 2,72 euro (2012: 2,93 euro).

Hes verwacht rond 28 februari met een update te komen over de gesprekken met Hestya.




Gerelateerde artikelen