VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Express ziet eerste tekenen van Europees herstel

De bedrijfsomgeving voor het zo geplaagde TNT Express begint er iets zonniger uit te zien, zo blijkt uit de vierde kwartaalcijfers. Echt geweldig is het allemaal nog niet. Kostenbesparingen blijven aan de orde van de dag.

Na een toch wel bijzonder zwak derde kwartaal heeft pakketjesbezorger TNT Express in de laatste maanden van vorig jaar beduidend beter gedraaid.

Het herstel zit deels in de belangrijkste Europese landen (‘Europe Main'), waar TNT Express bijna de helft van de omzet en ruim de helft van het onderliggende bedrijfsresultaat genereert.

Was er in het derde kwartaal nog sprake van een omzetkrimp van 3,4 procent, in het laatste kwartaal is dat teruggelopen tot een afname van 1,5 procent.

Gecorrigeerd voor allerlei omzetverliezen zou zelfs weer sprake zijn van omzetgroei tegen een vlakke omzet het kwartaal ervoor.

Door aanhoudende prijsdruk staat het resultaat in Europa echter nog wel altijd onder druk (41 miljoen onderliggend bedrijfsresultaat tegen 45 miljoen euro). Voor TNT Express blijft de nood dan ook hoog diep te snijden in de kosten.

Kostenbesparingen
Het grootscheepse kostenbesparingsprogramma ‘Deliver' heeft het afgelopen jaar de kosten met 35 miljoen euro gedrukt.

Voor dit jaar zet het management in op 120 miljoen euro aan besparingen en in 2015 komt daar nog 85 miljoen euro bij.

Daarmee is het totale besparingsdoel voor 2015 opgekrikt van 220 miljoen euro naar 240 miljoen euro.
De operationele marge van 4,8 procent die TNT Express maakt in Europa ligt nog ver verwijderd van de 8 procent die er in 2015 op de borden moet verschijnen.

Deze 8 procent doelstelling geldt overigens wel in combinatie met de afdeling ‘Europe Other & Americas' goed voor ongeveer een derde van het totale resultaat en waar in het vierde kwartaal de marge werd opgekrikt van 6,3 procent naar 7,8 procent.

Vierde kwartaalcijfers
TNT Express meldt over het vierde kwartaal een omzet van 1,704 miljard euro, 4,6 procent lager dan een jaar eerder. Worden negatieve valuta-effecten eruit gehaald dan is de omzetdaling beperkt tot 0,7 procent.

Het onderliggende bedrijfsresultaat kwam uit op 76 miljoen euro flink hoger dan de 58 miljoen euro van een jaar geleden. Kostenbesparingen en een lager verlies in Brazilië en de verkoop van de verliesgevende binnenlandse Chinese activiteiten spelen daarin de belangrijkste rol.

Vooruitzichten onzeker
De pakketbezorger verwacht dat de bedrijfsomgeving dit jaar onstabiel zal blijven en dat er wederom rekening gehouden moet worden met negatieve valuta-effecten.

Verdere verbetering wordt wel verwacht voor de regio Europe "Main" en voor de overige Europese landen en Noord- en Zuid-Amerika.

Voor Azië, het Midden- Oosten en Afrika gaat het bedrijf uit van een vlakke ontwikkeling.

De Braziliaanse activiteiten blijven binnen de gelederen van het concern en zullen niet meer apart in de resultatenrekening worden opgenomen.

Het concern verwacht dat de opgaande trend in Brazilië zich zal doorzetten. Het afgelopen kwartaal was nog wel altijd sprake van een min van 5 miljoen euro, tegen nog een verlies van 13 miljoen euro het jaar ervoor.

Door meer kostenbesparingen en een verder herstel in Brazilië kan TNT Express mogelijk ook zijn margedoelstelling behalen.

LEES MEER:


30 januari 2014

6 december 2013

28 oktober 2013

7 oktober 2013

29 juli 2013


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen