VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mogelijke aanpassing E-Plus-deal kan KPN miljarden kosten

Volgens bronnen van persbureau Reuters is de verkoop van KPN-dochter E-Plus nog geen gelopen race. "Brussel" zou bezwaren hebben. Beleggers achten de kans op dit doemscenario klein. De gevolgen zouden groot zijn.

Het heeft iets raadselachtigs.

De koersen van de grootste telecombedrijven van Europa stegen in het afgelopen jaar met meer dan 35 procent, terwijl de sector kampt met stevige tegenwind.

Het verdienmodel van de belgiganten nog steeds hapert en bovendien kampt de sector met relatief hoge schulden.

Het enthousiasme op de koersborden kan maar op één manier uitgelegd worden: beleggers hopen op een verdergaande samenklontering in telecom- en kabelland. Dat betekent hogere koersen door overnamepremies.

KPN, dat haar Duitse dochter E-Plus wil laten fuseren met Telefonica Duitsland voor meer dan 8 miljard euro, geldt als lakmoesproef of toezichthouders consolidatie toelaten.

In dit licht zal het nieuwsbericht dat Reuters dinsdagavond naar buiten bracht beleggers zorgen baren.

Het persbureau meldde dat de Europese Commissie op korte termijn formeel bezwaar zal maken tegen de overname van circa 8,5 miljard euro. Reuters baseert zich op ingewijden.

Verplicht verkopen
Volgens een bron van Reuters zal de Europese Commissie op korte termijn via een brief aan de telecombedrijven kenbaar maken dat de deal in de huidige vorm geen goedkeuring zal krijgen.

TNT-Express ontving in januari vorig jaar ook een dergelijk epistel. Het was van de voorgenomen overname door UPS.

Toch zien beleggers het afketsscenario als onwaarschijnlijk. De koers van het aandeel noteert in de loop van woensdagmiddag slechts een half procentje lager op 2,69 euro.

Lekker slapen doet een belegger nog niet. Marktvorsers achten het waarschijnlijk dat beide partijen deels moeten zullen inbinden voor een "ja" uit Brussel. Zij hinten er op dat de nieuwe combinatie verplicht frequenties voor bel- en dataverkeer in rurale gebieden moet verkopen aan de concurrentie.

Miljard minder voordelen
De financiële consequenties daarvan zijn niet gering. De analisten van ING houden rekening met een verlaging van de samenvoegingsvoordelen van 800 naar 650 miljoen euro per jaar.

De totale contante waarde van die synergiën daalt hierdoor van tussen de 5,5 en 5 miljard euro naar tussen de 4,5 en 4 miljard euro.

Als Brussel meer concessies eist dan waar ING op rekent, zullen de samenwerkingsvoordelen nog verder afnemen. Ergens komt een punt waar Telefonica Duitsland alleen akkoord gaat met een lagere overnameprijs voor E-Plus, of de deal zelfs helemaal afblaast.

In het laatste geval geeft het biedingsbericht, een document dat verplicht is bij overnames, aan dat Telefonica Duitsland 100 miljoen euro moet overmaken aan KPN. Maar dit is door het wegvallen van alle miljarden aan samenwerkingsvoordelen niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Als de overnamedeal nadat concessies zijn afgedwongen wel gewoon doorgaat, doet dit KPN toch pijn. De deal is zo opgezet dat KPN een belang blijft houden van 20,5 procent in de nieuwe combinatie. De waarde van dit belang zal dalen omdat er minder synergiewinst te verdelen valt.

Hoge schuld en geen dividend
Het bericht van Reuters blinkt niet uit in duidelijkheid en analisten blijven er vanuit gaan dat de deal na concessies gewoon doorgaat. Toch moet een belegger rekening houden met een worst case scenario.

Als de deal afketst, lijkt het onvermijdelijk dat het aandeel KPN een dreun krijgt omdat de beoogde Duitse synergievoordelen in één klap wegvallen.

Daarbij spelen er twee zaken die aandacht verdienen: de schuldratio en het dividend. De schuldenratio zal in het doemscenario flink verslechteren. Eind 2013 bedroeg de schuldenratio - netto-schuld gedeeld door het bedrijfsresultaat (ebitda) - 2,4, maar als alvast rekening werd gehouden met de cash die binnenstroomt uit Duitsland was de ratio een respectabele 1,9.

Aangezien topman Eelco Blok verwacht dat het bedrijfsresultaat in de komende kwartalen verder onder druk komt te staan zal de ratio verder verslechteren bij het afketsen van de deal, waardoor de investment grade rating (weer) in gevaar kan komen.

Hierdoor komt het dividend in gevaar. De beoogde uitkering van 7 cent over 2014 is afhankelijk gemaakt van "closure" van de E-Plus deal. Als Brussel definitief "nee" zegt, maakt de zwakke balans een dividend uitkering in de komende jaren onwaarschijnlijk.

LEES MEER:

8 januari 2014

 8 januari 2014

15 december 2013

11 november 2013

29 oktober 2013

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen