VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

"Geleidelijk herstel" niet voldoende voor Randstad-belegger

De uitzendmarkt herstel verder, maar de groeiversnelling waar beleggers op hadden inspeelden ziet ’s werelds tweede uitzendorganisatie Randstad zelf niet.

De koers van Randstad verdubbelde in de afgelopen vijftien maanden.

De beurs had het herstel van de uitzendmarkt goed gezien, maar zoals wel vaker lopen verwachtingen te hoog op en volgt een correctie.

Vertrekkend topman Ben Noteboom moet op de valreep nog even een koersverlies van circa 10 procent slikken.

Randstad en Noteboom valt op zich niet veel te verwijten. Zoals bij de derdekwartaalcijfers aangegeven heeft de groei zich in het vierde kwartaal doorgezet.

Het is echter de opmerking van Randstad dat het geen acceleratie in de groei ziet vanaf dit punt dat beleggers doet besluiten het aandeel te dumpen.

Cijfers onder verwachting
Randstad boekte over het vierde kwartaal een omzet van 4,28 miljard euro, 1 procent meer dan in dezelfde periode een jaar terug.

Een autonome omzetkrimp van 1 procent in het derde kwartaal is omgeslagen in een groei van 2,2 procent in het vierde kwartaal en naar 3,2 procent groei in januari van dit jaar.

Zoals zelf aangegeven wordt het concern uit Diemen hierbij wel flink geholpen door een makkelijke vergelijkingsbasis. In het vierde kwartaal van 2012 zakte de omzet steeds dieper weg.

Zwakte blijft in de Verenigde Staten (-2 procent autonoom). In Frankrijk is ook nog 2 procent krimp, maar dat is een stuk beter dan de 6 procent krimp in het derde kwartaal.

Nederland was vlak, waar het drie maanden ervoor nog 4 procent krimp liet aantekenen. Bijzonder sterk is Duitsland (+9 procent).

Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) steeg navenant tot 157,1 miljoen euro. Dat impliceert een marge van 3,7 procent, stabiel vergeleken met een jaar terug, maar flink lager dan de 4,3 procent over het derde kwartaal.

Analisten hadden gemiddeld ingezet op een omzet van 4,4 miljard euro en een ebita van 173 miljoen euro, wat een marge van 4,0 procent zou hebben betekend.

Randstad heeft dan ook flink moeten investeren in marketing, terwijl ook de impact van negatieve valuta-effecten (3,3 procent) groter was dan verwacht. Ook dit jaar zal de marketing machine moeten draaien, maar wel op een iets lager pitje.

Vorig jaar liet Randstad de margedoelstelling van 5-6 procent door de cyclus heen los. Deze winstgevendheid blijft wel het doel, maar afgewacht moet worden of dat dit jaar behaald wordt.

Financieel sterk
Waar wel een acceleratie in heeft plaatsgevonden is de verbetering van de financiële positie. Vergeleken met een jaar geleden is de nettoschuld met ruim 300 miljoen euro afgebouwd.

De schuldratio, nettoschuld/ebitda, verbeterde mede daardoor van 1,7 naar 1,2, een niveau wat overigens ook al drie maanden geleden op het bord stond. .

Dit biedt Randstad in ieder geval ruimte een aardig dividend uit te betalen van 0,95 euro per aandeel, zijnde 45 procent van de nettowinst in het midden van de nieuwe pay-out range van 40-50 procent.

Het dividend is daarmee wel flink lager dan de 1,25 die nog over 2012 werd uitbetaald, maar dat was verwacht.

Geen genade
Een autonome omzetgroei van 3,2 procent in januari lijkt mooi, maar de marktconsensus onder analisten lag op een autonome groei van 5,2 procent, wat nu al bijna onhaalbaar lijkt.

Geholpen door lagere kosten en een geleidelijk aantrekkende omzet zal 2014 geen slecht jaar worden voor Randstad.

Beleggers maken duidelijk geen genade te hebben voor Ben Noteboom. Zij kijken vooruit naar het tijdperk Jacques van den Broek.

De nieuwe topman zal moeten proberen de marktverwachtingen nog beter te sturen.




Gerelateerde artikelen