VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nauwelijks positieve verrassingen bij Vopak

Vopak waarschuwde er al eerder voor: de recordwinst uit 2012 is in 2013 niet geëvenaard. En ook voor dit jaar lijkt het onwaarschijnlijk dat nieuwe toppen gehaald worden.

"Ik ben er van overtuigd dat Vopak een sterkere onderneming is dan een jaar geleden.

Maar voor het eerst in een decennium heeft tankopslag Vopak de winst niet kunnen laten toenemen", topman Eelco Hoekstra.

Vopak overhandigde een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en bijzonder posten van 753,1 miljoen euro, 2 procent lager dan de recordwinst van 768,4 miljoen euro die over 2012 werd behaald.

Ook dit jaar valt er weinig vuurwerk te verwachten van het de laatste jaren zo fors gegroeide Rotterdamse bedrijf.

Wat speelt er?
Een aantal zaken zit Vopak tegen. In de opslag ervaart het voortdurend toenemende concurrentie door capaciteitsuitbreidingen in bepaalde marktsegmenten. Dit geeft druk op de bezettingsgraad.

Door die overcapaciteit en strenge regelgeving ondervindt Vopak moeite goed rendabele uitbreidingsmogelijkheden te vinden. Voorts liepen bepaalde bouwprojecten vertragingen op.

Verder spelen de ontwikkelingen op de termijnmarkt het concern niet in de kaart. Door de economische tegenwind is er op de olietermijnmarkt al langere tijd sprake van zogeheten ‘backwardation', lagere prijzen voor de levering op termijn dan spotprijzen.

Deze backwardation zorgt vooral in de Rotterdamse haven voor een sterke onderbezetting van de tanks en kost Vopak handen met geld.

Bezettingsgraden
In het vierde kwartaal is de bezettingsgraad voor Vopak als geheel blijven steken op het magere getal van 87 procent. In Nederland, goed voor bijna een derde van de winst (ebit-resultaat), stijgt de bezetting iets, maar die plus wordt in andere delen van de wereld ruimschoots weggepoetst.

Met name in de regio Europa, Midden-Oosten & Afrika (17 procent van ebit) zakte de tankinhoud in het laatste kwartaal stevig van 89 procent naar 85 procent.

Hopen op betere tijden
Voor aandeelhouders is het een kwestie van in de wachtkamer plaatsnemen.
Door het uitblijven van winstgroei die door beleggers wel werd verwacht is het aandeel in de afgelopen twaalf maanden een kwart minder waard geworden.

En ook nu verkopen beleggers het aandeel weer vanwege de magere prognose voor dit jaar. Het feit dat het bedrijf ondanks de winstdaling het dividend licht optrekt van 88 cent naar 90 cent per aandeel zet geen zoden aan de dijk.

Topman Hoekstra benadrukt dat Vopak er hard aan zal blijven trekken de dienstverlening op de terminals te verhogen.

Punt van zorg is de opgelopen schuldratio (nettoshuld/ebitda) die steeg van 2,38 naar 2,53.

Daardoor kunnen grote investeringen, waar de kosten voor de baten gaan, mogelijk meer eigen vermogen vragen en dat drukt in de regel het rendement.

LEES MEER:

10 december 2013

 23 augustus 2013

19 juli 2013

1 maart 2013

12 november 2012

24 augustus 2012

29 februari 2012


Op de hoogte blijven ?



Gerelateerde artikelen