VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hes Beheer blijft zwijgen over vertrek topman

Al bijna een maand acteert Hes Beheer zonder volwaardig bestuursvoorzitter. Over het hoe en waarom van de plotseling opgestapte topman Harmen Sliep wil het bedrijf niets loslaten.

Dat blijkt uit de reactie van Hes Beheer (Hes) op namens beleggers had gesteld.

Harmen Sliep vertrok onlangs na bijna veertien jaar ceo-schap op stel en sprong bij het kolen- en ijzerertsoverslagconcern.

Om "persoonlijke redenen" meldde Hes destijds in een summiere persverklaring van 14 februari.

Tijdelijk bestuurder Cees Molenaar meldt nu beleggers "niet nader te kunnen informeren over de afwegingen die de heer Sliep heeft gemaakt".

"We willen kwijt dat wij ervan overtuigd zijn dat de heer Sliep zijn beslissing zorgvuldig heeft afgewogen", aldus Molenaar. Het aftreden zou "in goede harmonie" zijn verlopen.

"Geheimhoudingsbeding"
Ook op vragen over een mogelijke opstappremie voor Sliep weigert Hes vooralsnog inhoudelijk commentaar.

"De met Sliep gemaakte afspraken voorzien in een geheimhoudingsbeding dat maakt dat het ons op dit ogenblik niet vrij staat uw vragen te beantwoorden".

Molenaar schrijft wel dat Hes "op enig moment" de aandeelhouders nader zal informeren "conform de van toepassing zijnde regels".

Dat kan betekenen dat Hes in het eerstvolgende jaarverslag, over de gang van zaken in 2013, openheid van zaken geeft. Dat verschijnt doorgaans halverwege maart.

Maar omdat Sliep na balansdatum vertrok, bestaat ook de mogelijkheid dat beleggers pas over een jaar te weten komen onder welke financiële voorwaarden Sliep is opgestapt.

Opzien
Zijn aftreden baarde vorige maand opzien omdat Hes toen al ruim vijf maanden in overnameonderhandelingen was verwikkeld met private equitypartij Hestya.

Die investeringsmaatschappij wilde Hes voor 45 euro per aandeel van de beurs halen. Enkele grootaandeelhouders, samen goed voor 58 procent van de aandelen, tekenden daar destijds al voor.

Bovendien was het havenoverslagbedrijf parallel aan de onderhandelingen met Hestya in conclaaf met ArcelorMittal om de resterende 78 procent van overslagbedrijf Atic Services te bemachtigen die Hes nog niet in bezit heeft.

President-commissaris al vijf maanden afzijdig
Opvallend is dat Hes nu pas aangeeft dat president-commissaris Jan Peter Peterson al op 3 september 2013 uit de overnamegesprekken is gehaald.

Het Hes-persbericht dat gewag maakte van Sliep's opstappen leek te suggereren dat Peterson zich pas vanaf medio februari afzijdig zou houden.

Nu schrijft Hes "dat het besluit in het persbericht naar buiten is gebracht omdat door het aftreden van Molenaar als commissaris het feit dat Peterson niet betrokken is bij de beraadslagingen en besluitvorming over het openbaar bod een grotere betekenis heeft gekregen".

Het aan Peterson gelieerde PPF Investeringsfonds houdt bijna tien procent van de Hes-aandelen en zou het bod van Hestya naar verluidt steunen.

LEES MEER:

25 februari 2014

 17 februari 2014

27 november 2013

  24 oktober 2013

13 september 2013

15 februari 2013



Gerelateerde artikelen