VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 maart 2013

Sterk eindschot ICT Automatisering in bewogen jaar

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ICT Automatisering heeft een bewogen jaar vooral op overnamegebied afgesloten met sterke cijfers. Nu DPA verder afziet van een bod kan het eigenhandig verder bouwen aan herstel.

Bij het kleine ICT Automatisering, ontwikkelaar van software en automatiseringsdiensten, is er het afgelopen jaar bijzonder veel gebeurd.

Zo werd het zelf volkomen onverwacht benaderd voor een overname door detacheerder DPA, die zelfs een concreet bedrag op tafel legde.

ICT uit Barendrecht was daar niet van gediend en ging zelf op overnamepad.

Het oog viel op ingenieursbureau Brandfort, opgezet door Jan Brand , oprichter en grootaandeelhouder van Brunel.

DPA had inmiddels een belang van ruim 20 procent in ICT opgebouwd en daarmee de nodige invloed verworven. Intussen stapte eveneens onverwacht ICT-topman Carlo d'Angelo op.

Medio februari stemden de ICT-aandeelhouders op een informele bijeenkomst met een nipte meerderheid voor de overname van Brandfort.

ICT laat nu bij de publicatie van de jaarcijfers weten de overname door te zetten waarop DPA duidelijk heeft gemaakt geen nieuwe overnamepoging te overwegen.

Cijfers goed
Van grote importantie voor de aandeelhouders van ICT is dat de resultaten weer in de lift zitten. Vooral in het vierde kwartaal is dat zichtbaar geweest.

Bracht het laatste kwartaal van 2012 nog een reguliere nettowinst van 2 ton, vorig jaar was dat 2 miljoen euro.

De omzet nam over deze periode met 9 procent toe, waar geheel 2013 een kleine omzettoename van 2,1 procent opleverde tot 79,5 miljoen euro.

Geheel 2013 leverde een reguliere nettowinst op van 3,3 miljoen euro (0,39 per aandeel), tegen vrijwel nihil over 2012.

Helemaal onderaan de streep worden wel rode cijfers geschreven (1,1 miljoen euro) maar dat komt door bijzondere lasten en wederom een afwaardering op het onderdeel Improve Quality Service, test en trainingsactiviteiten.

De nieuwe ceo Jos Blejie schrijft de winstgroei toe aan de verdere implementatie van de strategie via partners een aantal geselecteerde markten te bespelen. Voorts zijn de indirecte kosten teruggedrongen.

Met name de tweede jaarhelft bracht meer werk waardoor personeel beter benut kom worden en de marges flink omhoog gingen. Moeizaam blijft het wel gaan bij het onderdeel Automotive Duitsland en bij Improve waar dus een nieuwe afwaardering op heeft plaatsgehad.


Blejie toont zich positief over de verdere groeikansen: "Ondanks nog steeds uitdagende marktomstandigheden is Ons bedrijf goed gepositioneerd om verdere groei te verwezenlijken". De topman voorspelt dit jaar een verdere verbetering van de resultaten.

ICT onderstreept het vertrouwen in de toekomst met de hervatting van de dividendbetaling. Voorgesteld wordt 15 cent per aandeel uit te keren.De gezonde kasstroom en ijzersterke balans staan dat ook toe.

Brandfort overname
Met Brandfort haalt ICT een middelgroot ingenieursbureau met een jaaromzet van 16 miljoen euro binnen de gelederen.

ICT zegt dat beide bedrijven uitstekend bij elkaar passen en voor een versnelling van de groei kan zorgen. Beide bedrijven krijgen toegang tot nieuwe klanten en kunnen bestaande klanten een verdieping van de dienstverlening bieden.

ICT zal de overname grotendeel financieren via een aandelenruil, waarbij de nieuw uit te geven aandelen beperkt blijven tot 9 procent van de nu 8,7 miljoen uitstaande stukken.

Verder wordt er nog 1,3 miljoen euro bijbetaald en is er sprake van een toekomstige winstafhankelijke vergoeding van maximaal 2,2 miljoen euro.

Hoewel de ebit-marge van de nieuwe aanwinst met 3 procent slechts de helft is van dat van ICT wordt in het eerste jaar na afronding gerekend op een bijdrage aan de winst per aandeel van 10-15 procent.

Beleggers kunnen het allemaal wel waarderen en zetten ICT ruim 11 procent hoger na bekendmaking van de cijfers. Ook grootaandeelhouder DPA zal daar niet rouwig om zijn.

LEES MEER:

23 december 2013

2 december 2013

19 augustus 2013

24 juli 2013

17 juni 2013


Gerelateerde artikelen

ICT en DPA op ramkoers na wederzijds uitdelen plaagstoten
23-12-2013

DPA volhardt in pogingen om samen te gaan met ICT. Maar dat bedrijf blijft…

Lees verder

Nieuwe top ICT boort fusiehoop DPA de grond in
02-12-2013

Erik Winter van DPA had de hoop dat ICT Automatisering onder een nieuwe t…

Lees verder

ICT overweegt afschrijvingen door tegenvallende resultaten
19-08-2013

De renovatie van automatiseerder ICT verloopt trager dan gehoopt. Dat kan g…

Lees verder

ICT vindt fusiepartner om DPA buiten de deur te houden
24-07-2013

ICT-topman Carlo D’Agnolo aast op een fusie met Brandfort om de vijan…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}