VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH presteert sterk ondanks grote afhankelijkheid van bouwsector

Technologiebedrijf TKH uit Haaksbergen kan tevreden terugkijken op 2013 en met nog meer vertrouwen de blik op de toekomst richten. Ceo Van der Lof spreekt over "een nog sterker TKH".

De forse winstval van 40 procent die TKH in 2012 te verstouwen kreeg is nog niet geheel goedgemaakt.

Maar de behaalde winstgroei van bijna 18 procent die TKH het afgelopen jaar heeft gerealiseerd mag er zijn.

Positief is vooral de orderintake die afgelopen jaar is aangetrokken en dan vooral bij het meest winstgevende onderdeel, de bandenbouwsystemen.

Dit komt ook tot uiting in de ontwikkeling van de operationele marge (‘Return on Sales', ROS) die in het laatste kwartaal steeg van 9,6 procent naar 11,0 procent.

Cijfers 2013
TKH boekte over het vierde kwartaal een 1,4 procent hogere omzet van 304,4 miljoen euro. Over geheel het jaar kwam de omzet 8,7 procent hoger uit bij een autonome groei van 4,5 procent.

De nettowinst voor amortisatie en bijzondere posten steeg met 17,7 procent tot 55,9 miljoen euro, mooi binnen de verwachtingen die het bedrijf had afgegeven.

Dat is een goede prestatie, zeker omdat TKH een kwart van de omzet uit Nederland haalt en sterk afhankelijk is van de bouw- en constructiemarkten.

Marge kan verder omhoog
Verder margeverhoging ligt in het verschiet door wat betere marktomstandigheden, focus op een aantal groeimarkten.

Het technologiebedrijf richt zijn aandacht voortaan vooral op glasvezelnetwerken, zorg, tunnels & infra, parkeren, Marine olie& gas, Industriële machine en bandenbouwsystemen.

Tijdens een dag voor beleggers eind vorig jaar heeft TKH uiteengezet in deze markten de komende 3-5 jaar 300-500 miljoen euro aan voornamelijk autonome omzetgroei te kunnen realiseren.

Dat is veel afgezet tegen de totale omzet van 1,2 miljard euro over 2013. In 2012 waren deze zeven markten goed voor een omzet van 450 miljoen euro en daar is vorig jaar 50 miljoen euro bijgekomen.

TKH heeft juist deze markten geselecteerd omdat het hier door synergie extra hoge marges denkt te kunnen maken.

Het concern spreekt zelfs over een ROS van 15 procent over een extra omzet van 500 miljoen euro. Daarmee zou de doelstelling van een ROS van 9-10 procent makkelijk gehaald worden.

Het vertrouwen in de toekomst reflecteert TKH ook aan het dividendvoorstel. De winstuitkering gaat met een dubbeltje omhoog tot 0,75 euro per aandeel, een pay out van 77 procent.




Gerelateerde artikelen