VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursnieuweling Altice wint biedingstrijd rond Frans telecombedrijf SFR

Ondanks forse schulden is de in Nederland genoteerde kabelexploitant Altice door mediagigant Vivendi geselecteerd diens telecombedrijf SFR over te nemen.

Sinds 31 januari staat Altice, het tweede kabelbedrijf van Europa, genoteerd aan het Damrak.

Het Franse kabelimperium van Patrick Drahi wil de beursnotering vooral gebruiken voor verdere expansie.
Nu Vivendi met Altice in zee wil gaan komt die expansie plotseling in een stroomversnelling.

"Onze toekomst begint vandaag", aldus Drahi in een summier persbericht zonder getallen na de beslissing van Vivendi.

Altice haalt ruim veertig procent van de omzet uit Frankrijk een belang in het Franse beursgenoteerde mobiele telecombedrijf Numericable en heeft daarnaast grote posities in Israël, De Dominicaanse Republiek en Portugal.

Verder expansie
De beursgang in Amsterdam leverde de kabelaar 750 miljoen euro op, wat volgens het bedrijf ruimte gaf voor groei.

Na de beursgang in Amsterdam heeft Altice zijn positie in de Dominicaanse Republiek en het Caribisch gebied verder versterkt en ook in Afrika een overname gepleegd. Begin februari werd de positie in Numericable uitgebreid van 30 naar 40 procent.

Het bedrijf torst echter een forse nettoschuld van 6,2 miljard euro met zich mee.

Afgezet tegen de gerealiseerde ebitda over 2013 van 1,36 miljard euro (+ 6 procent) geeft dat een hoge schuldratio van 4,6.
Door de recente overnames zal de nettoschuld naar schatting oplopen tot 6,5 miljard euro.

Bod op SFR
Een overname van SFR is van een geheel andere orde dan tot nu toe. Topman Drahi toont zich bereid 11,75 miljard euro in contanten te betalen en biedt Vivendi een belang van 32 procent in de combinatie Numéricable-SFR.

Numéricable-SFR zal een marktaandeel van circa 29 procent krijgen op de Franse mobiele markt en het aantal operators terugbrengen van vijf naar vier, een vergelijkbare situatie na de overname van Kabel Deutschland door Vodafone, een deal die door autoriteiten werd goedgekeurd.

Om de schulden beheersbaar te houden zal de winst van Altice sneller moeten groeien dan de omzet. Voor dit jaar heeft het bedrijf daar vertrouwen in.

Een deal met SFR zou de winstgroei aanzienlijk kunnen versnellen door grote synergievoordelen. Het wordt dan gemakkelijker om consumenten totaalpakketten aan te bieden van internet, telefonie en televisie. Bovendien krijgt het kabelbedrijf dan een veel sterkere positie op de Nederlandse markt.

AEX-fonds
Nu Altice mogelijk SFR koopt lonkt  een notering in de AEX-index. Altice zal voor de overname van SFR nieuwe aandelen moeten uitgeven, waardoor de marktkapitalisatie flink zal oplopen.

Sinds deze maand kijkt Euronext nog uitsluitend naar marktkapitalisatie van het aantal vrij verhandelbare stukken bij samenstelling van de index. Tot voor kort was de handelsomzet van een bepaald aandeel een belangrijk ijkpunt Euronext geeft als één van de redenen voor die verandering dat het zo de samenstelling van de AEX-index stabieler kan houden.  Stabiel wellicht, maar tegelijkertijd ook minder een spiegel van de Nederlandse economie.

Met Altice, maar ook het Franse databeveiligingsbedrijf Gemalto en de Egyptische bouwer OCI zal de Amsterdamse hoofdgraadmeter verder internationaliseren.

Een barometer van de Nederlandse economie was de AEX-index al lang niet meer aangezien ook de Frans-Indiase staalreus Arcelor-Mittal, het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco al deel uitmaken van het aandelenmandje.

Daarnaast zijn ook Air France-KLM, Unilever, Shell en Reed Elsevier geen puur Nederlandse spelers .

LEES OOK:
  2 februari 2014



Gerelateerde artikelen