VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Strijd om Hes Beheer naar climax

Hoe lang kun je met elkaar in gesprek zijn over een overname? Het Rotterdamse overslagbedrijf Hes Beheer gaat het zeker negen maanden vol houden. Nog altijd is niet duidelijk of er een openbaar bod komt.

Op 13 september 2013 liet Hes Beheer weten overnamegesprekken te voeren.

Logischerwijs spoot de beurskoers daarop omhoog van rond de 40 euro tot zelfs even boven de 50 euro.

Het laatste koerszetje kwam toen Hes ook nog eens bekendmaakte simultaan overnamegesprekken te voeren met ArcelorMittal inzake de overname van diens 78 procentbelang in het Franse logistieke bedrijf ATIC Services.

De koersstijging bleek te voorbarig .De Amerikaanse investeerder Hestya, de partij waar Hes mee praat, had een aantal grootaandeelhouders, samen goed voor 58 procent van de stukken, akkoord bevonden hun stukken aan te bieden tegen 45 euro per stuk.

Intussen duurden de gesprekken met Hestya maar voort, stapte om onduidelijke redenen topman Harmen Sliep op en was er nog slechts sprake van één commissaris.

Deze week werd wat meer duidelijk over de oorzaken voor het feit dat het allemaal zo lang duurt. Wel blijft de uitkomst nog altijd ongewis en datzelfde geldt voor het vertrek van Sliep.

Nog twee maanden geduld
In een recente persverklaring laat Hes weten dat de grootaandeelhouders met in totaal 58 procent van de stukken nog altijd bereid zijn hun stukken tegen 45 euro per aandeel aan te melden bij een eventueel openbaar bod.

De tijdsspanne van deze commitment tot aanmelding geldt tot 15 mei 2014 onder de conditie dat Hestya het boekenonderzoek aangaande Hes uiterlijk een maand daarvoor zal hebben afgerond en daar geen rare dingen uitrollen.

Hes geeft Hestya vervolgens ook tot 15 mei exclusiviteit om een openbaar bod uit te brengen.

Dividendkorting
Nieuw is de passage dat eventuele dividenden die uitgekeerd zullen worden van deze prijs worden afgetrokken.
Hes heeft inmiddels de definitieve jaarcijfers gepubliceerd en een dividend van 1,40 per aandeel voorgesteld.

Dit bedrag zal volledig worden uitbetaald in stockdividend, omdat Hes de overname van ATIC met bankleningen wil financieren.

Voor de dividendbetaling die het aantal uitstaande aandelen vergroot, zal dus een correctie gemaakt worden op de prijs voor de grootaandeelhouders.

Hes en Hestya geven toe dat het allemaal wat lang duurt, maar nu zou er genoeg tijd zijn het boekenonderzoek af te ronden en Hes de gelegenheid te geven de overname van ATIC Services af te ronden.

Deze overname zit nu blijkbaar ook in de afrondende fase, wat ook valt af te leiden uit de gecommuniceerde financieringswijze.

Dit maakt het totaalplaatje waarschijnlijk extra complex. Goede kans dat Hestya met Hes meekijkt in de boeken van ATIC.

De Fransen hebben tevens belangen in dochters van Hes. Hes heeft ook laten weten niet in alle onderdelen van ATIC geïnteresseerd te zijn.

Scenario-analyse
Beleggers willen natuurlijk graag weten waar ze nu aan toe zijn. Helaas valt daar nog weinig over te zeggen.
Wel is duidelijk dat Hestya in de tussentijd niet meer grootaandeelhouders over de streep heeft weten te trekken.

In totaal is circa 70 procent van de stukken in vaste handen. Minimaal twee partijen met een belang van rond de 5 procent zijn niet akkoord met de geboden 45 euro per aandeel.

Wil Hestya Hes volledig in handen krijgen dan zal het voor de overige stukken dus meer moeten bieden. Maar tegenstribbelende grootaandeelhouders kan Hestya uiteraard ook doen terugschrikken.

Dat bepaalde grootaandeelhouders meer voor hun aandelen willen is niet geheel onbegrijpelijk. De premie die Hestya bood was met 13 procent al beperkt en daar wordt nu ook nog eens het dividend van afgetrokken.

Bovendien zijn de vooruitzichten voor Hes goed. De vraag naar kolen groeit en het beschikt inmiddels uit spreidingsoverwegingen naast industriële mineralen over een stevige een derde pijler, de natte bulk.

Daarbij kan de volledige inlijving van ATIC Services extra waarde toevoegen. Hes toonde zich dan ook positief over de groeikansen voor dit jaar.

LEES MEER:

8 maart 2014

25 februari 2014

 17 februari 2014

27 november 2013

  24 oktober 2013

13 september 2013

15 februari 2013



Gerelateerde artikelen