VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onverwacht vertrek TNT Express-cfo roept vragen op bij beleggers

Slechts vijf dagen voor de aandeelhoudersvergadering maakt TNT Express bekend dat financieel directeur Bernard Bot vertrekt. Niets aan de hand zegt het pakkettenbedrijf, maar beleggers lijken nerveus.

TNT Express meldt dat financieel directeur Bernard Bot het bedrijf zal verlaten op een nog onbekende datum.

De gegeven reden van vertrek is er één uit het vaste repertoire: Bot samen met de raad van commissarissen tot de conclusie gekomen dat het een goed moment is voor verandering.

Het initiatief lijkt hierbij uit te zijn gegaan van de commissarissen aangezien Bot een vertrekpremie krijgt.

Het opstappen van Bot komt onverwacht. En ook de timing is opmerkelijk: over vijf dagen houdt TNT Express haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De omstandigheden rond het vertrek van de financieel directeur laten niet de indruk dat het om een in alle rust gecoördineerde stap gaat: zo is een definitieve vertrekdatum nog niet bekend en heeft TNT Express niet onmiddelijk een opvolger gepresenteerd.

Beleggers houden niet van onzekerheid. Na bekendmaking zakte het aandeel TNT Express  ruim 2 procent en was daarmee de grootste daler binnen de AEX-index.

Onzekerheid

TNT Express zit in een fase waarin het moeilijk een cfo kan missen. Het concern zit midden in een recent door topman Tex Gunning aangekondigd strategisch plan om de winstgevendheid te verbeteren.

Het belangrijkste fundament onder de margeverbetering bestaat uit kostenbesparingen, die over algemeen de verantwoordelijkheid van de financiële man zijn.

Het concern wil in de komende 2 jaar liefst 240 miljoen euro besparen, hetgeen nodig is om in de buurt van de operationele margedoelstelling van 8 procent te komen voor 2015.

"Het vertrek van Bot komt bovenop de aanhoudende onzekerheid en veranderingen bij TNT Express, die volgens ons de resultaten niet vooruit helpen, zo stellen analisten van Rabobank kritisch in hun ochtendrapport.

5 ton euro
Bot krijgt een vertrekpremie mee van één basissalaris, zo heeft een TNT-woordvoerder aan de Telegraaf gemeld. In 2013 bedroeg dit salaris 5 ton euro volgens het jaarverslag van 2013.

Volgens de code voor goed ondernemingsbestuur ("Tabaksblat") is een dergelijke vertrekvergoeding eigenlijk alleen gepast als het om een onvrijwillig vertrek gaat.

Onzekerheid rondom de aard van het vertrek zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor de koersdaling in de ochtendhandel.

In het arbeidscontract is ook van een opzegtermijn van 6 maanden opgenomen. Maar of zijn contract vandaag is beëindigd, of dat pas gebeurt als er een opvolger gevonden is, kon TNT Expres nog niet zeggen.

Een eventuele opzeg termijn zal voor beleggers op zijn laatst te vinden zijn in het jaarverslag over 2014.

Bot is sinds 2005 financieel directeur van TNT Express. Tussen september 2012 en juni 2013 was hij interim ceo, nadat topvrouw Christine Lombard - overigens ook geheel onverwacht - haar ontslag indiende.

LEES MEER:

  18 februari 2014

30 januari 2014

6 december 2013

28 oktober 2013

7 oktober 2013

29 juli 2013




Gerelateerde artikelen