VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winnaar biedingsstrijd zelden zo gevierd als bij beursnieuweling Altice

Met een koerswinst van 11,5 procent kreeg de Franse kabelaar Altice de handen op elkaar nadat het als winnaar uit de biedingsstrijd rond telecombedrijf SFR kwam rollen. Een overname met risico's maar ook grote synergiekansen.

Een opmerkelijke koerswinst voor de nieuwkomer op de Nederlandse beurs, Altice. Na een biedingenstrijd betaalt het kabelbedrijf miljarden om telecombedrijf SFR binnen te hengelen.

Waar aandeelhouders normaal gesproken terughoudend reageren op een grote overname is het deze keer hosanna.

Het aandeel van de verliezende bieder, het Franse conglomeraat Bouygues daalde met 6 procent. De bieding van Altice kreeg de voorkeur omdat er minder problemen met de mededingingsautoriteiten werd voorzien.

Ook gaf Altice meer zekerheid over werkgelegenheid en denkt Vivendi dat klanten en aandeelhouders met Altice het beste af zijn.

Een koopje is de overname allerminst. Het aan de Amsterdamse lokale markt genoteerde Altice betaalt in totaal circa 17 miljard euro wat overeenkomt met circa 6,5 maal het voor dit jaar verwachte ebitda. Dat is een gemiddelde waardering voor de sector.

Worden echter alle voorziene synergievoordelen meegenomen dan komt de waardering uit op 5,0 keer het ebitda.

Daar likken beleggers de vingers bij af. Enige punt van zorg is de hoge schuldenlast van 11,6 miljard euro die de nieuwe combinatie met zich meetorst.

Het bod
Altice biedt 13,5 miljard euro in contanten en geeft Vivendi een belang van 20 procent in het fusieproduct Numéricable en SFR.

Daarnaast is er nog een earn out regeling van 750 miljoen euro, door Altice te betalen aan Vivendi indien de vrije kasstroom van het fusieproduct de 2 miljard euro overstijgt.

Altice bereikte deze week definitief overeenstemming met de private equity partijen Carlyle en Cinven voor de overname van hun totale 34,6 procent belang in Numéricable.

Zij worden betaald in contanten en voor het grootste deel in aandelen Altice. We spreken hier over een totaalbedrag van 1,3 miljard euro.

Daarmee krijgt Altice driekwart van Numéricable in bezit, wat na de fusie zal teruglopen tot 60 procent. Vivendi kan dan die 20 procent krijgen en eveneens 20 procent zal vrij verhandelbaar zijn.

Altice heeft op het laatst zijn bod aangepast om Bouygues van zich af te schudden. Aanvankelijk bood Altice een belang van 32 procent in de combinatie aan Vivendi en 10,9 miljard euro cash.

Dat de mediagigant meer voor de contanten opteert geeft aan dat het na de lock-up van één jaar mogelijk uit de combinatie zal stappen. Altice heeft dan de eerste kans te kopen.

Het al zo zwaar gefinancierde Altice zal het cash gedeelte voor 8,8 miljard euro met schuld financieren. Daarnaast volgt een claimemissie van 4,7 miljard euro uitgegeven door Numéricable.

Recordkoers
Door de overname steeg de koers van Altice tot het hoogste niveau sinds de beursnotering in Amsterdam eind januari 2014.

Beleggers zien een grote speler op de Franse markt ontstaan met een marktaandeel van circa 30 procent.
De grote winstkansen zitten vooral in het aanbieden van een totaalpakket diensten internet, telefonie en televisie aan klanten.

Daarnaast kan Numéricable/SFR nu nog beter proberen marktaandeel af te snoepen van marktleider Orange en Bouygues.

Carlyle en Cinven zullen na de deal een belang van circa 10 procent in Altice krijgen, waarmee zij mee blijven doen in de waardecreatie.

LEES MEER:

15 maart 2014

  2 februari 2014



Gerelateerde artikelen