VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie jaar na oprichting komt TNT Express pas met zijn eerste strategie

Voor TNT Express is het na de afgeketste overname door UPS uithuilen en opnieuw beginnen. Of eigenlijk gewoon beginnen, want drie jaar na de start als zelfstandig bedrijf is het bedrijf bepaald nog niet op orde.

CEO Tex Gunning had het al geschreven in zijn brief aan stakeholders in het jaarverslag: er valt veel te verbeteren bij TNT Express.

In die stelt hij dat TNT Express zich beter moet richten op de markten waar het verschil kan maken: expressdiensten via de weg in Europa.

Ook moet het niveau van dienstverlening omhoog en valt er organisatorisch nog veel werk te verrichten om toegerust te zijn op de wensen van de markt.

In de aandeelhoudersvergadering deze week herhaalde Gunning deze punten. Kort gezegd: alles moet anders en daarom komt TNT Express met een nieuwe strategie.

Volgens president-commissaris Burgmans van TNT Express gaat het eigenlijk om de eerste strategie van TNT Express als zelfstandig bedrijf, dus na de splitsing van TNT in PostNL en TNT Express in 2011.

De plannen die het bedrijf tot nu heeft gemaakt mogen volgens hem de naam 'strategie' niet hebben. Hoe dan ook, tot succes hebben eerdere plannen in ieder geval niet geleid.

Op de vraag van aandeelhouders of dat lag aan de plannen zelf, de implementatie hiervan of dat de afgeketste overname door UPS oorzaak was van deze mislukking, antwoordde Burgmans: van alle drie een beetje.

En nu
TNT Express gaat zich primair richten op dat wat het bedrijf ‘uniek' maakt: zakelijk pakketvervoer over de weg in Europa voor met name het mkb.

Op de particuliere markt valt te weinig te verdienen (hier is PostNL actief) en voor vervoer door de lucht zijn de ambities laag.

Grote margeverbeteringen zijn te verwachten vanaf 2016. Pas dan zal het resultaat van eerdere kostenbesparingen in de cijfers doorsijpelen.

In de nieuwe strategie noemt TNT Express doelstellingen als het gaat om winstgevendheid in Europa en de VS.

Opvallend is dat ceo Gunning absoluut geen verwachtingen wilde geven over de regio's Pacific en AMEA (Asia, Middle East and Africa). Reden: de onzekerheden wat betreft economie zijn te groot net als de onzekerheden binnen TNT zelf.

De probleemdivisies in Brazilië blijven deel uitmaken van het bedrijf. Eerdere verkoopplannen zijn mislukt. Eén partij bleek geïnteresseerd om dit bedrijfsonderdeel over te nemen maar het aanbod was te onaantrekkelijk voor TNT.  Verkoopplannen zijn er nu niet meer. De Braziliaanse activiteiten blijven komende tijd deel uitmaken van TNT Express.

Raadsels rond Bot
Tegen die tijd is financieel directeur Bernhard Bot al lang en breed vertrokken bij het expressbedrijf. Hij kondigde korte voor de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders zijn vertrek aan.

Naar een opvolger wordt nog druk gezocht.  Over het vertrek van cfo Bot wilde bestuur en commissarissen niets kwijt , tot grote ontevredenheid van aandeelhouders.

LEES MEER:

4 april 2014

  18 februari 2014

30 januari 2014

6 december 2013

28 oktober 2013

7 oktober 2013

29 juli 2013




Gerelateerde artikelen