VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aalberts kijkt met optimisme naar de toekomst

In een summier verslag over de eerste drie maanden van het jaar valt op te maken dat Aalberts Industries over het algemeen goed draait. Het bedrijf spreekt zich dan ook wederom positief uit over 2014 en zelfs de jaren daarna.

Hoewel Aalberts geen concrete cijfers over het eerste kwartaal overhandigt, lijkt de opgaande trend zoals ingezet in de tweede helft van 2013 zich dit jaar versterkt door te zetten.

Het bedrijf uit Langbroek, dat allerlei producten levert aan een breed scala industriële eindmarkten, plukt de vruchten van de investeringen die het heeft gedaan in efficiency, productontwikkeling en marketing.

Ceo Wim Pelsma heeft dit als speerpunten gemaakt nadat hij twee jaar geleden oprichter Jan Aalberts opvolgde. Zeker nu de eindmarkten wat beter lijken te worden kan Aalberts daar extra van profiteren.

De ferme verhoging van de dividend pay out van 25 procent naar 30 procent over het afgelopen jaar was al een signaal dat Aalberts vertrouwen naar voren kijkt.

Het dividend van 41 cent zit overigens nog in de koers. Het aandeel zal vanaf 24 april ex-dividend noteren.
Alleen bouw blijft achter

Gunstig is dat Aalberts laat weten dat in beide bedrijfsonderdelen, Industrial Services en Flow Control, in het eerste kwartaal autonome omzetgroei is gerealiseerd.

Industrial Services kende een goed kwartaal. De halfgeleider-, de Duitse automobielindustrie, de machinebouw en de turbine- en vliegtuigindustrie bleven op een stabiel goed niveau.

Flow Control presteerde ook beter dan vorig jaar en hier zijn de nodige orders binnengekomen. Door de strenge winter in 2013 is wel sprake van een gemakkelijke vergelijkingsbasis.

De Europese bouw- en constructiemarkten blijven uitdagend en vergelijkbaar met het niveau van vorig jaar, zo stelt het bedrijf. Aalberts heeft hier allerlei verbeterprogramma's lopen om de marges op peil te houden.

Wel goed gaat het met het bedrijfsonderdeel Climate Control, complete verwarmings- en koelingssystemen. Het productassortiment is vorig jaar verder gecompleteerd en op elkaar afgestemd.

In de Amerikaanse woningbouw en retail profiteert Aalberts van eigen productinnovaties zoals kunststof en metalen verbindingssystemen en bijbehorende regelventielen.

De Amerikaanse markt voor commerciële gebouwen vertoont nog geen teken van herstel.

Positieve blik
Pelsma blijft verder bouwen aan het bedrijf. Sterkere marktposities moeten garant staan voor een duurzame winstgevende groei.

Het afgelopen jaar bleef de winst vlak, maar dit jaar lijken toch weer nieuwe records mogelijk. Pelsma herhaalde de eerdere woorden van ‘'verdere voortgang in 2014 en de jaren daarna.''

Aalberts zal hierbij mede geholpen worden door overnames. Recent werd het Amerikaanse Nexus Valve aan de ketting geregen.

Het betreft een relatief klein bedrijf met een jaaromzet van circa 20 miljoen dollar, tegen Aalberts ruim 2 miljard euro.

Niettemin werd gesproken over een belangrijke strategische stap omdat het een opening biedt naar de Noord-Amerikaanse markt voor klimaatbeheersing.

Ook op het gebied van overnames zet Pelsma dus de lijn van Jan Aalberts voort. Veel overnames bergen ook altijd een risico in, maar als Pelsma net zo succesvol is als Aalberts dan geeft dat kansen.

LEES MEER:

26 februari 2014
 
22 oktober 2013

15 augustus 2013

23 april 2013

26 februari 2013

24 oktober 2012


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen