VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Binck gewild door hoge toekomstige winstuitkeringen

De kwartaalwinst van BinckBank voldoet keurig aan de verwachting. Reden dat de koers ruim 5 procent stijgt is dat het bedrijf belooft meer geld aan de aandeelhouders uit te keren.

Tijden veranderen. Werd online broker BinckBank vroeger als groeiaandeel bejubeld, door de toegenomen concurrentie kan het beleggers vooral blij maken met hoge winstuitkeringen.

Van een structureel stevige winstgroei is bij Binck al jaren geen sprake. Naast de prijzenslag in brokerland, verloor het de laatste tijd veel inkomsten door zaken als het turbo-verbod en de afschaffing van de distributievergoeding (‘kick-back').

Binck moet uit een ander vaatje tappen en een nieuw verdienmodel opstarten. Expansie over de grens biedt nog altijd kansen maar gaat langzamer dan gedacht.

In het tweede kwartaal brengt het intussen in samenwerking met de Zwitserse bank UBS eigen ontwikkelde hefboomproducten in de markt.

Ook is het beleggingsfondsenplatform Binck Fundcoach geïntroduceerd. Succesvol is verder de tak Alex vermogensbeheer.

Uitkering ‘overtollig' kapitaal
Binck is een sterk gekapitaliseerde bank. Het zogeheten Tier-1 vermogen bedraagt 200 miljoen euro, wat volgens de bank ruim voldoende is de bedrijfsrisico's af te dekken en groei te kunnen financieren.

Ook voldoet het daarmee ruim aan de zogeheten leverage ratio, eigen vermogen gedeeld door balanstotaal, die bij Binck op ruim 6 procent uitkomt. De eis hiervoor is volgens Basel III voor niet-systeembanken als Binck nu nog 3 procent, wat mogelijk naar 4 procent verhoogd wordt.

Al het kapitaal boven die grens van 200 miljoen euro zal Binck daarom aan de aandeelhouders teruggeven in de vorm van extra dividenden of inkoop eigen aandelen.

Bij de bepaling van het surplus wordt eerst het reguliere dividend, zijnde de helft van de gecorrigeerde nettowinst, van het eigen vermogen afgehaald.

Per eind maart bedraagt het surplus 7,5 miljoen euro, iets meer dan een dubbeltje per aandeel. Dit bedrag wordt gereserveerd en zal met ingang van volgend jaar worden uitgekeerd.

Resultaten eerste kwartaal
Binck heeft in het eerste kwartaal geprofiteerd van meer activiteit van beleggers. Zo lag het aantal transacties in Nederland 26 procent hoger dan vorig jaar en voor geheel Binck 20 procent meer. De provisie-inkomsten uit transacties stegen met 24 procent naar 34,7 miljoen euro.

Omgeslagen per transactie namen de inkomsten toe van 9,94 euro naar 10,14 euro. Dat betekent dat klanten vooral wat kleinere opdrachten hebben uitgevoerd en/of Binck de grote duurdere orders naar de concurrent heeft zien verhuizen.


Alex Vermogensbeheer slechte de magische grens van 2,5 miljard kapitaal onder beheer. Het afgelopen kwartaal stroomde 336 miljoen euro binnen vooral afkomstig van liefst 4.700 nieuwe klanten.

De provisie-inkomsten uit vermogensbeheer verdubbelde bijna tot 4,5 miljoen euro. Door meer gebruik van effectenkrediet stegen de rentebaten met 14 procent tot 7,5 miljoen euro. Vergeleken met het vorige kwartaal zijn deze inkomsten echter vlak.

Wel blijven de kosten bij Binck sterk oplopen, met 9 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Onderaan de streep bleef een aangepaste nettowinst van 11,6 miljoen euro over, gelijk aan 17 cent per aandeel (Q1 2013: 13 cent per aandeel).

Dividendaandeel
Nu Binck niet meer die groeier is van het vorige decennium lijkt het de aandeelhouder vooral blij te maken met hoge winstuitkeringen.

Met het dubbeltje overtollig kapitaal en de helft van de onderliggende winst als regulier dividend gaat de pay out naar 100 procent of zelfs daarboven.

Op zich is daar niets op tegen zolang het de risico's maar onder controle houdt en geïnvesteerd blijft worden in het eigen bestaansrecht.

In de huidige koers zit trouwens nog het slotdividend van 26 cent over 2013. De ex-datum is vanwege administratieve zaken verzet van 23 april naar 24 april.




Gerelateerde artikelen