VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers enthousiast over eerste contouren hervormd Shell

In zijn eerste honderd dagen als bestuursvoorzitter is Ben van Beurden tot de conclusie gekomen dat Shell efficiënter moet omspringen met het geïnvesteerde kapitaal van beleggers. Deze boodschap landt goed op het Damrak.

Het is is sinds 1988 geleden dat het aandeel Shell zo positief reageerde op gepresenteerde kwartaalcijfers.

Wat stemt beleggers zo optimistisch? Drie zaken op een rij.

1. Operationele winst
Het programma Voorbeurs legde de nadruk op de nettowinst die met 4,5 miljard dollar bijna de helft lager lag dan in de eerste drie maanden van vorig jaar (8 miljard dollar).

Een belangrijke reden voor de forse winstval was een eenmalige afschrijving van bijna 3 miljard dollar op laag renderende raffinaderijen in Azië en Europa.

Belangrijker dan de nettowinst is voor beleggers de voor incidentele zaken geschoonde winst. Dat geeft een beter beeld over hoe het onderliggend met het bedrijf gaat.

Deze operationele winst bedroeg 7,3 miljard dollar, 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Beleggers en analisten rekenden – na een trits beroerde kwartaalcijfers – op een aanzienlijk sterkere daling.

De kersverse topman Ben van Beurden meldde dat de resultaten “meer robuuste winstniveaus reflecteren” voor Shell. “Onze investeringsstrategie levert waar het er toe doet, onder aan de streep”, aldus de topman.

Analisten lijken het met Van Beurden eens. JP Morgan noemt het operationele winstcijfer, dat 46 procent hoger lag dan de bank verwachtte, “exceptioneel”. Het is voor het eerst in 15 jaar dat het verschil in verwachting en realiteit zo omvangrijk is.

De analisten van RBC Capital Markets vinden dat Shell “de competitie heeft weggeblazen”. Zo is de operationele winst van Shell meer dan twee keer zo hoog als van de Britse concurrent BP.

De degelijke cijfers worden helemaal gedragen door de upstream-divisie, het opsporen en oppompen van gas en olie. De operationele winst steeg hier van 2,5 miljard dollar over de eerste drie maanden van 2013 naar 5,7 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar.

Vooral het onderdeel gas presteerde sterk in het eerste kwartaal mede door hogere gasprijzen en betere resultaten bij de handelsactiviteiten.

2. Raffinage sappelen maar wel potentieel
Bij de downstream activiteiten, raffinage en verkoop van olie, blijven zaken problematisch voor Shell.

Door de magere economische groei is nu al jaren sprake van flinke overcapaciteit bij raffinaderijen wereldwijd. Daarbij staan de exporten van Europese raffinaderijen, zoals die in Pernis, extra onder druk vanwege een flink aanbod van goedkoop schalieolie uit de Verenigde Staten.

Bij downstream moest Shell een afboeking doen van 2,6 miljard dollar vanwege een verwachte lagere vraag en kleinere marge. Dit is bijna 15 procent van de boekwaarde van alle raffinagebezittingen die op de balans staan.

Maar ook de voor incidentele factoren geschoonde winst kreeg een optater. Deze winst daalde in het eerste kwartaal met 15 procent tot 1,575 miljard dollar.

Hoe valt dit allemaal te rijmen met de hogere beurskoers van Shell?  Dit hangt waarschijnlijk samen met de opmerking van Van Beurden dat de downstream activiteiten het potentieel hebben voor een rendement op geïnvesteerd kapitaal van tussen de 10 en 12 procent. Dat rendement is twee keer zo hoog als op dit moment.

Natuurlijk helpen stevige afboekingen. Door de lagere kapitaalsbasis wordt het rendement opgekrikt zonder dat de winst hoeft toe te nemen.

Maar Van Beurden lijkt, nog meer dan zijn voorgangers, serieus efficiënter om te willen springen met door beleggers ingelegde gelden en hij wil het jarenlange probleem van een te laag rendement op kapitaal oplossen.

Van Beurden heeft hiervoor alle activiteiten van Shell onderverdeeld in 150 eenheden, waarvan er 72 betrekking hebben op de downstream activiteiten.

Deze 72 eenheden hebben elk een eigen directeur, winst- en verliesrekening, cashflow-statement, balans en financiële doelstellingen. De gedachte achter de opdeling is helder: Van Beurden wil weten waar het geld wordt verdiend en bij welke activiteiten het rendement op geïnvesteerd kapitaal te laag is.

Mocht het niet lukken om problematische onderdelen op te lappen zou het niet verbazen als deze in de etalage worden gezet. Shell heeft aangekondigd voor 15 miljard dollar aan activiteiten te verkopen in de komende twee jaar.

Deze maand verkocht Shell al voor ruim 2 miljard dollar aan bezittingen, ”waaronder een belang in een Australisch lng-project. ”Dat was simpelweg te klein voor Shell”, aldus van Beurden.

Woensdag werd bekend dat Shell een “inefficiënte” smeerselfabriek gaat sluiten in Pernis (heel klein: 70 werknemers)

3. Meer dividend
Van Beurden lijkt vertrouwen te hebben in een verbetering van de concurrentiekracht en voorziet een structureel hoger winstniveau voor Shell.

De topman onderstreept deze visie door het dividend voor het eerste kwartaal met 4 procent te verhogen tot 0,47 dollar.

Het door analisten verwachte dividendrendement over dit jaar van de oliegigant komt daarmee op ruwweg 4,7 procent.

LEES MEER:

30 januari 2014

17 januari 2014

31 oktober 2013



Gerelateerde artikelen