VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

USG People en Brunel hebben wind nog flink in de rug

Waar grote broer Randstad kampt met enige groeivertraging, zit bij de kleinere spelers USG People en Brunel de vaart er juist goed in.

Zowel Brunel als USG People weten beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal te overhandigen.

Randstad werd afgestraft voor de groeivertraging in de Europese markten. Bij USG People en Brunel is dit niet zichtbaar wat er op wijst dat beide marktaandeel winnen.

De twee uitzenders laten zich ook positief uit over de toekomst. Waar Randstad spreekt over een geleidelijk herstel zegt USG People dat de positieve trend zal aanhouden, wat toch wat optimistischer klinkt.

 
Brunel groeide in het eerste kwartaal onstuimig, 23 procent autonoom, tot 340,7 miljoen euro omzet. Logisch dat het concern laat weten er niet zeker van te zijn deze hoge groei vast te kunnen houden.

Sterk in eigen land
USG People, het best vergelijkbaar met Randstad maar uitsluitend actief in Europa, boekte over het eerste kwartaal een omzetgroei van 4 tegen nog 1 procent het kwartaal ervoor.

Waar Randstad de groei in de maand maart zag vertragen, nam deze bij USG People juist toe tot 5 procent in maart.

Vooral de 5,5 procent groei in Nederland (45 procent van de omzet) mag er zijn. Dat is beduidend beter dan de marktgroei van circa 3,4 procent en stukken beter dan Randstad die zelfs met 1 procent kromp.

De groei zit dan ook uitsluitend in het hogere segment. De algemene uitzenddiensten krompen bij USG in Nederland met 1 procent.

Brunel wist in Nederland met een fraaie 15 procent te groeien. De detacheerder is in eigen land actief met het plaatsen van financiële experts en engineers.

Brunel, ook sterk in Duitsland en met energieprojecten wereldwijd actief, trekt daarmee de sterk opgaande lijn in Nederland sinds de tweede helft van vorig jaar door.

Marges omhoog
Zowel USG People als Brunel weten de winstgevendheid flink op te voeren. USG People rapporteert een operationeel resultaat (ebita) van 14,7 miljoen euro, 130 procent meer dan een jaar terug.

De operationele leverage, ingegeven door stevige kostenverlagingen, werkt daarmee bijzonder sterk door. De ebita- marge verbeterde met 150 basispunten tot 2,7 procent. Randstad zit door zijn schaal daar met 3,1 procent nog wel boven.

Brunel weet het ebit zelfs met 57 procent op te voeren tot 21,1 miljoen euro, waarmee de ebit-marge steeg van 4,5 procent naar 6,2 procent.

Het bedrijf wordt wel geholpen door een zwakke vergelijkingsbasis en dat zal in het tweede kwartaal ook nog zo zijn. Vorig jaar kampte Brunel met een slechte Nederlandse markt en afronding van twee grote energieprojecten in Australië.

Waarmaken
USG People en Brunel lijken zich op te maken voor een aanhoudend goede prestatie in de rest van het jaar.

De koersreactie op de fraaie groeicijfers die beide spelers laten zien is gemengd. USG People is min of meer vlak. De koers is de afgelopen twaalf maanden dan ook al twee keer over de kop gegaan.

Het aandeel Brunel stijgt na de cijfers ruim een procent, wat het twaalf maands koersrendement op 54 procent brengt.

Beide aandelen keren nog dividend uit. Brunel 1,10 euro (ex-dividend 5 mei; dividendrendement 2,2 procent) en USG People 14 cent (ex-dividend 12 mei, dividendrendement 1,1 procent).




Gerelateerde artikelen