VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Schuld weer onder controle bij staalgiganten ArcelorMittal en Aperam

Beleggers hebben er lang op moeten wachten, maar de resultaten van de cyclische staalsector schieten nu omhoog. Dat is gunstig voor de schuldpositie en levert vooral bij Aperam een fors koersherstel op.

Een paar maanden geleden, bij de presentatie van de jaarcijfers riepen ArcelorMittal en voormalig roestvrijstaal dochter Aperam al dat 2014 een jaar zal worden van resultaatherstel.

En ze hebben (voorlopig) gelijk gekregen.

Vooral bij Aperam zit de vaart er goed in, wat de al zo fors gestegen beurskoers na de cijferpublicatie nog eens 17 procent hoger zette.

De koers van Aperam is in één jaar tijd ruim verdubbeld, terwijl ArcelorMittal 15 procent vooruitgang heeft geboekt.

De koersreactie op de eerstekwartaalcijfers van ArcelorMittal is juist negatief. Beleggers vinden de vorderingen daar blijkbaar te langzaam gaan.

Cijfers ArcelorMittal
ArcelorMittal boekte over het eerste kwartaal een vrijwel vlakke omzet van 19,8 miljard dollar. Meer staalverkopen (+2,4 procent) werd teniet gedaan door lagere staalprijzen (-1,3 procent) en lage prijzen voor ijzererts.

Het voor afschrijvingen en amortisatie gecorrigeerde bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met een mooie 23 procent tot 1,8 miljard dollar vergeleken met dezelfde periode 2013.

De groei is volgens topman en grootaandeelhouder Lakshmi Mittal gebaseerd op betere staalmarkten, uitbreiding van de eigen mijnbouw en doorgevoerde efficiency maatregelen.

Onder aan de streep is nog wel sprake van een verlies van 200 miljoen dollar, tegen een verlies van 300 miljoen dollar een jaar terug. De markt had juist op een nettowinst van circa 400 miljoen dollar gerekend. Negatieve valuta-effecten en verliezen op andere financiële derivaten spelen het concern parten.

ArcelorMittal zag de nettoschuld met 2,4 miljard dollar oplopen tot 18,5 miljard dollar, vooral door een stijging van het werkkapitaal.

Arcelor Mittal houdt desondanks vertrouwen in het terugbrengen van de nettoschuld naar 15 miljard dollar op middellange termijn.

Een streefcijfer voor dit jaar ontbreekt, maar een schuldratio (nettoschuld/ebitda) van rond de 2 ligt in het verschiet. Mogelijk kan ArcelorMittal dan weer de investment grade status terugverdienen.

Aperam fors in herstel
Nog veel sterker zijn de verbeteringen bij roestvrijstaal-fabrikant Aperam dat het ebitda vergeleken met een jaar terug wist te verdubbelen tot 129 miljoen dollar.

Onder aan de streep is het bedrijf zelfs weer winstgevend. Vooral de ebitda per ton steeg met 67 procent bijzonder fors.

Van schuldreductie is in het eerste kwartaal vrijwel geen sprake, maar door de forse stijging van het ebitda- resultaat wordt de nettoschuld van 689 miljoen dollar zeer goed draagbaar voor het bedrijf.


Zet het herstel door, Aperam rekent op een hoger resultaat in het tweede kwartaal, dan rolt er per jaareinde een schuldratio uit van circa 1,5 en lijkt er mogelijk weer dividend in het vat te zitten.

MEER ARCELORMITTAL EN APERAM:

5 februari 2014

9 november 2013

1 augustus 2013

10 mei 2013

5 februari 2013

31 oktober 2012

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen