VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oud Randstad-topman duikt op bij automatiseerder Ordina

Ben Noteboom vertrok onlangs met het nodige tumult bij Randstad. Nu gaat hij een paar divisies lager op de beurs aan de slag, bij een beschermingsstichting van automatiseerder Ordina.

Ambitie genoeg, maar rücksichtsloze, onbevangen groeiplannen zullen beleggers bij automatiseerder Ordina niet meer vinden.

Daarvoor heeft het ict-bedrijf afgelopen jaren teveel leergeld betaald.

President-commissaris Johan van de Werf vatte de misère van de afgelopen jaren nog eens kort samen tijdens de recente vergadering met beleggers.

Hij verwees naar de zogenoemde BPO-divisie, waarbij Ordina behalve ict bijvoorbeeld ook administratie of facturering voor klanten zou overnemen.

"Wij zouden de financiële sector wel eens even leren hoe je moet automatiseren. Dat heeft ons 150 miljoen euro gekost." Ter vergelijking: het bedrijf haalde afgelopen jaar een omzet van bijna 380 miljoen.

Ook wees Van der Werf op snelle groei van de 41 jaar oude onderneming in eerdere decennia. "Naar zaken als indirecte kosten werd hier niet gekeken. Het geld kwam met bakken tegelijk binnen."

En ook de reactie op de crisis verdiende een kanttekening. Zoals veel bedrijven was er bij Ordina eerst de hoop dat de crisis snel voorbij zou gaan waardoor ingrijpen werd uitgesteld.

Snoeien
Op dat gebied is afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Ordina heeft flink in de kosten gesneden en meteen de balans opgeschoond. Zo werd ongeveer 60 miljoen aan goodwill afgeboekt. "Ik hou van grote schoonmaak", zei financieel directeur Jolanda Poots-Bijl.

Om die grote afboeking goedgekeurd te krijgen ging Ordina in overleg met liefst twee accountantskantoren. Uiteindelijk ging huisaccountant Pwc akkoord met de onderbouwing van de waardevermindering die Ordina in 2013 nog fiks in de rode cijfers duwde.

Ambitieus
Dit jaar zal Ordina naar verwachting wel geld overhouden, vooral dankzij kostenbesparingen. Komende jaren moet hogere winstgevendheid voor extra rendement zorgen.

De groeiplannen van topman Breedveld op dat gebied zijn ambitieus. "Ambitieus, maar realistisch", zegt hij het zelf. Hij stuurt op een winstmarge van 10 procent, tegen 4,3 procent afgelopen jaar.

Een laatste plukje bezuinigen zal de winstgevendheid van Ordina dit jaar laten groeien tot een procent of zes, wat  een behoorlijk gat laat met het gestelde doel.

Om de winst te laten stijgen zal Ordina meer omzet moeten halen en dat denkt het bedrijf vooral te bereiken door meer werknemers bij klanten aan het werk te zetten. Het percentage ‘bankzitters' ligt met 13 procent boven de ambitie die het bedrijf voor ogen heeft.

Iedere procent extra "nerds" aan het werk gezet is goed voor 3 en een half tot 4 miljoen euro, zo liet Breedveld weten. Onder de huidige marktomstandigheden meent hij al een paar procent extra mensen aan het werk te kunnen krijgen. Voor echt grote sprongen moet het economisch klimaat verbeteren.

Ben erbij
Een opvallende bezoeker bij de aandeelhoudersvergadering was Ben Noteboom, die onlangs na elf jaar AEX-bedrijf Randstad verliet. In eerste instantie leek het afscheid vrijwillig, maar de die de man meekreeg vertelde een ander verhaal.

Nu duikt Noteboom op bij Ordina waar hij zitting gaat nemen in de zogenoemde stichting prioriteit. Dit gremium heeft als doel om de onderneming te beschermen in tijden dat overnemers aan de poort verschijnen.

Tot nu maakten bestuurders en commissarissen de dienst uit bij de stichting. Daarin komt nu . Het bestuur van de stichting moet voortaan onafhankelijk zijn.

Veel zeggenschap hoeven bestuurders en commissarissen niet over te dragen aan Ben Noteboom en zijn nog te werven collega's, want tegelijkertijd wordt een deel van de macht van de stichting overgedragen op het bestuur.

LEES MEER:

14 november 2013

15 mei 2013

 2 april 2013

5 december 2011

7 oktober 2011



Gerelateerde artikelen