VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Unilever gaat weer groei laten zien bij voeding'

Unilever denkt de dalende verkoopvolumes bij haar voedingsonderdeel achter zich te hebben gelaten. ‘We gaan weer meer groei zien in voedsel'.

Dat zei topman Paul Polman deze week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers in de Rotterdamse Doelen.

‘Ik zou teleurgesteld zijn als dat niet gebeurt', aldus Polman op vragen van beleggers.

‘Het herstel neemt tijd in beslag. De kwaliteit is nog niet in lijn met onze verwachting'.

Dominanter
Terwijl het Brits-Nederlandse concern haar shampoos en ijsjes makkelijk in landen als China, Indonesië of Brazilië verkoopt, is dat voor boter, dressings en pindakaas moeilijk. Polman wil daarom een dominantere positie in opkomende landen.

Vooral bij het voedingsonderdeel met merken als Unox, Knorr, Hellmann's (mayonaise), Blue Band en Calvé pindakaas bleek dat de afgelopen jaren een krachttoer.

Zo noteerde Unilever sinds het eerste kwartaal van 2011 in tien kwartalen een volumedaling. Groei was er slechts in drie kwartalen.

Als alleen naar de laatste twee jaar wordt gekeken - acht kwartalen - kon Polman alleen het laatste kwartaal van 2013 en over de eerste kwartaal van 2012 een volumestijging presenteren.

Door de prijzen te verhogen noteerde de omzet in de meeste kwartalen wel een plus.

De voedingstak was in 2013 naar opbrengsten gemeten (13,4 miljard euro) de tweede divisie, achter de persoonlijke verzorgingsproducten (Axe, Dove, Sunsilk en Andrélon). Daar kwam de omzet uit op 18 miljard euro.

De operationele marge lag met 17,7 procent op eenzelfde niveau als voor de shampoos, deodorant, tandpasta en douchegel.

Verwijten

De topman wees erop dat de markt weliswaar nog wat tegenzit, maar dat Unilever zelf ook wat te verwijten valt. ‘Toen we Bestfoods kochten hadden we daarmee eerder naar de opkomende markten moeten gaan', zei hij.

De acquisitie van het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Bestfoods waarmee Unilever merken als Knorr en Conimex binnenhaalde, was in 2000 de duurste overname door een Nederlands bedrijf ooit. 24 miljard dollar betaalde Antony Burgmans destijds voor Bestfoods.

Datzelfde jaar kocht hij eveneens het ijsmerk Ben & Jerry's en de inmiddels gedecimeerde slankmaker Slimfast.

Verbouwing

Unilever is al een aantal jaren bezig met een stevige verbouwing van de voedingsmiddelentak.

Polmans voorganger Patrick Cescau startte de verkoopoperatie door de kruidenkaas van Boursin buiten de deur te zetten.

Daarna volgden nog veertien merken, waaronder onlangs nog de worstjes van Bifi en het Amerikaanse pindakaasmerk Skippy.

Aankopen deed het concern voor de voedingstak niet en die zitten er ook niet in. ‘Er is geen alternatief dat beter is dan wat we al hebben, noch binnen noch buiten het bedrijf', zei Polman.

Begin maart dit jaar heeft hij zakenbank Morgan Stanley ingeschakeld om voor de pastasauzen van Ragu een koper te zoeken.

Polmans grootste wapenfeit op overnamegebied is de aankoop van Alberto Culver in 2010 (voor 2,8 miljard euro) dat haargel, conditioners en andere haarproducten verkoopt.

LEES MEER:

24 april 2014

22 januari 2014

3 december 2013

24 oktober 2013

1 oktober 2013

25 juli 2013

15 mei 2013

25 april 2013

23 januari 2013

3 december 2012





Gerelateerde artikelen