VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met HES Beheer verliest de beurs een parel voor de prijs van een kiezelsteen

De Amsterdamse beurs gaat binnenkort weer een goed presterend en veelbelovend bedrijf verliezen. Aandeelhouders van HES Beheer die hun stukken aan overnemer Hestya aanbieden krijgen daarvoor geen al te hoge beloning.

Het ziet ernaar uit dat woensdag de laatste reguliere aandeelhoudersvergadering van HES Beheer heeft plaats gevonden.

De overname van het Rotterdamse havenoverslagbedrijf lijkt onafwendbaar nu 58 procent van de aandeelhouders zich onvoorwaardelijk achter de overname tegen 45 euro per aandeel heeft geschaard.

Doorzetten
Ook als er nog een grote groep aandeelhouders blijft tegenstribbelen, zal HES Beheer wel van de beurs verdwijnen.

De overnemende partij, Hestya Energy, heeft al laten doorschemeren dat desnoods aparte constructies (juridische fusie of activa/passiva transactie) ingezet zullen worden om de laatste aandeelhouders ‘uit te roken'.

Hestya is actief in tankopslag en heeft geen beursnotering. Het bedrijf is voor 75 procent in handen van investeringsmaatschappij Riverstone.

Circa 70 procent van de aandelen HES Beheer is in vaste handen.

 GROTE AANDEELHOUDERS HES
 Expl. Mij Westerduin21,27%
 PPF Participatie Fonds 9,85%
 Plimsoll 9,54%
 Menor Investments 6,51%
 A. Strating6,06%
 Gestion Deelnemingen 5,87%
Parkland
5,33%
I. Onderdijk 5,01%
En dan is er ook nog de gifpil van de overname van het resterende belang in overslagbedrijf ATIC Services.

Als de overname van HES Beheer door Hestya afketst, moet voor de aankoop van ATIC een vermoedelijk sterk verwaterende aandelenemissie worden gedaan.

Prijs aan de lage kant
Veel aandeelhouders zullen eieren voor hun geld kiezen en aanmelden. Maar met 58 procent over de streep is wel duidelijk dat er vermoedelijk twee van de grootaandeelhouders nog altijd tegen het bod zijn.

Het is de vraag wie dat zijn en of het puur een geldkwestie is of dat er andere redenen zijn.

Het bod van 45 euro lijkt namelijk aan de lage kant. HES Beheer heeft het geweldig gedaan de laatste jaren, de omzet liep gestaag op en de vooruitzichten zijn goed. Aandeelhouders leveren op 45 euro een aandeel in dat volgens analisten in 2015 3,67 euro verdient en een dividendrendement heeft van 4 procent.

Op 12 keer de verwachte winst wil je zo'n aandeel niet kwijt. Ook de verhouding tussen de ondernemingswaarde en het resultaat voor afschrijvingen, rente en belastingen (EV/EBITDA) wordt voor 2015 door analisten op 12 geschat (bron: Bloomberg)

Verwachtingen
Verschillende analisten hebben de afgelopen jaren met koersdoelen voor HES Beheer geschermd van meer dan 50 euro, ook voordat van een overname sprake was. ABN Amro noemde zelfs een mogelijke overnameprijs van 65 euro.

Het is niet vreemd dat een deel van de beleggers de indruk hebben dat hun huid wat duurder verkocht had kunnen worden.

De Amsterdamse beurs raakt weer een pareltje kwijt en dat is in dit geval te betreuren.

Overnames horen erbij, maar dan wel graag tegen een fatsoenlijke premie. Een koers van 45 euro had het bedrijf op eigen kracht de komende jaren waarschijnlijk ook snel bereikt. En aanzienlijk meer ook.

LEES MEER:

18 maart 2014

8 maart 2014

25 februari 2014

 17 februari 2014

27 november 2013

  24 oktober 2013

13 september 2013

15 februari 2013



Gerelateerde artikelen