VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelen beursnieuweling IMCD aan de prijs

Beleggers hebben grote belangstelling voor de beursintroductie van handelaar in chemicaliën IMCD. Wat is het perspectief van het aandeel op de langere termijn?  

De eerste beursdag van chemicaliënhandelaar is een succes te noemen. De koers schommelt in de middag rond de 22 euro, een euro meer dan de 21 euro per aandeel waartegen het Rotterdamse bedrijf naar het Damrak is gegaan. 

De belangstelling voor de aandelen is groot. De eigenaar durfkapitalist Bain Capital, het management en IMCD zelf (dat extra aandelen uitgeeft) hebben bij elkaar 462 miljoen euro opgehaald.

Daar kan mogelijk nog 15 procent bijkomen als banken een zogehten ‘over allotment’-optie uitoefenen . In dat geval is 50,6 procent van de aandelen naar de beurs gebracht en dus vrij verhandelbaar.  

Is het verstandig voor een belegger om te beleggen in de nieuwe beursaanwinst? De kansen en risico’s in kaart.

Verdiencapaciteit: 7
Of een beursgang een succes wordt heeft veel te maken met de bewezen verdiencapaciteit van het bedrijf. Bij IMCD bestaat hierover geen twijfel.

Het concern handelt naar eigen zeggen in 24 duizend verschillende typen speciaal-chemicaliën die als grondstoffen dienen voor een breed palet aan eindproducten: van tandpasta tot autolak en van dierenvoeding tot vitaminepillen.

IMCD zegt "27 duizend klanten in eindmarkten in meer dan 40 landen op 5 continenten" te hebben.

Tussen deze klanten zit zowel de ijsboer om de hoek die producten nodig heeft om ijs kleur en smaak te geven als grote autobedrijven die chemicaliën gebruiken voor de lak die op de auto's wordt gespoten.

Het aandeel zal meedeinen met de economie. Groei of krimp van een economie betekent immers meer of minder vraag naar chemicaliën van tussenhandelaar IMCD.

Toch gaf topman Piet van der Slikke in een interview met het Financieele Dagblad aan dat het geen extreem volatiel fonds zal worden. "We zijn bijvoorbeeld groot in food en farma, markten die niet zo gevoelig zijn voor economische schommelingen".

Het is ook gunstig voor het risicoprofiel van de onderneming dat de afhankelijkheid van één klant gering is. De top 10 klanten zijn goed voor slechts 10 procent van de omzet.

De omzet van de handelaar is in de laatste 16 jaar is gegroeid van 100 miljoen euro naar 1,2 miljard euro. In de laatste 2 jaar groeide de verkopen met gemiddeld 10 procent. De operationele winstmarge oogt stabiel en ligt zo rond de 6 procent. 

Een aanzienlijk deel van die omzetgroei is verklaarbaar door overnames. Het concern nam in de laatste drie jaar maar liefst 18 bedrijven over. Is er niet een risico op het scenario dat bij voormalig zusje Imtech voltrok - het verslikken in overnames omdat er geen controle is ?

"Dat is hetzelfde als vragen: slaat u ook uw vrouw? Wat bij Imtech gebeurt heeft niets met ons te maken", aldus topman Piet van der Slikke die aangaf "in control" te zijn.

Balans: 4
Private equity fondsen krikken graag het rendement op een investering op door flinke schulden aan te gaan. De Amerikaanse eigenaar Bain Capital is daarop geen uitzondering.

IMCD geeft zelf voor 270 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit die volledig zullen worden aangewend om schulden af te lossen. Het prospectus spreekt van een nettoschuld van 807 miljoen euro waar na de schuldaflossing ruim 500 miljoen euro van zal overblijven.

Dit is nog steeds buitengewoon hoog: het bedrijfsresultaat past maar liefst 5 keer in de schuld. De meeste bedrijven die genoteerd zijn een Beursplein 5 hebben een ratio die rond de 2 schommelt.

Het prospectus geeft ook weer dat het eigen vermogen met 63,5 miljoen euro negatief is. Door de uitgifte van de extra aandelen bij de beursgang zal het eigen weliswaar positief worden, maar nog altijd niet over houden.

Gegeven deze hoge schuld is de vraag in hoeverre het mogelijk is de komende jaren te kunnen (blijven) groeien door overnames.

Waardering: 5
Het uiteindelijke rendement voor een belegger is voor het grootse deel afhankelijk van de instapprijs. Hoe zit dat bij IMCD?

Afgaand op de uitgiftekoers van 21 euro wordt het concern gewaardeerd op een (aangepaste) ondernemingswaarde uit op ruim 1,5 miljard euro (beurswaarde plus nettoschuld).

Hier past het bedrijfsresultaat van een kleine 100 miljoen euro maar liefst 15 keer in. Enigszins vergelijkbare bedrijven als het Duiste Brentag en het Amerikaanse Airgas hebben een aanzienlijk lagere waardering van de ondernemingswaarde van rond de 12 keer het bedrijfsresultaat.

Dit is zonder meer een stevige waardering, die niet helemaal strookt met het gegeven dat het moeilijk is zal zijn voor IMCD om op zelfstandige basis te groeien. Marktvorsers gaan uit van een autonome omzetgroei van 3 tot 4 procent per jaar.

Ervaring management: 8
Bestuursvoorzitter Piet van der Slikke en financieel directeur Hans Kooijmans zitten al sinds de oprichting van het concern in 1995 in het bestuur.

Beide bestuurders cashen miljoen bij de beursgang, maar zij zullen een flink deel van de aandelen blijven houden waardoor er een belangenparallel blijft met de aandeelhouders.

Dividend: 7
IMCD is geen dividendaandeel. Het concern heeft de doelstelling om 25 tot 35 procent van de nettowinst uit te keren in de vorm van dividend. Toch is dit gegeven het groeiperspectief van de onderneming een keurige bandbreedte.

Freefloat en zeggenschap: 6
Door de grote vraag van beleggers naar aandelen IMCD lijkt aannemelijk dat 50,6 procent naar de beurs gebracht wordt. 

Eigenaar Bain Capital bijft dus een stevige vinger in de pap houden. Daar staat tegenover dat deze partijen er financieel belang bij hebben om een succes van de emissie te maken, zoals bijvoorbeeld ook het geval was bij Ziggo.

Aanwending emissieopbrengst: 5
Een deel van de emissie-opbrengst wordt gebruikt om schulden af te lossen. Een ander deel van de opbrengst gaat naar grootaandeelhouder Bain Capital. We zien over het algemeen liever dat de opbrengsten worden aangewend om groei te financieren.

Risicoprofiel: 6
IMCD heeft een groot klantenbestand, dat voor een groot deel actief is in defensieve sectoren als voeding en farmacie. Het bedrijfsmodel kent wel risico's, zoals klanten die de inkoop zelf gaan doen.

Goed om te weten
 - Leuk dat er weer een Nederlandse bedrijf naar de beurs komt. Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om een eindoordeel te vellen over de emissie van IMCD omdat het prospectus nog niet beschikbaar is, en er over de waardering nog weinig gezegd kan worden.

- De VEB heeft een aantal risico's op het vlak van de verdiencapaciteit, balans en waardering op een rij gezet.

- Dit betekent niet dat de VEB  aan- of afraadt om aandelen IMCD te kopen, of in te schrijven op de emissie




Gerelateerde artikelen