VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB vraagt HES meer informatie over bod Hestya

Het bod van Hestya op aandelen Hes is mager te noemen. Bovendien missen Hes-aandeelhouders belangrijke informatie. De VEB vraagt namens beleggers om opheldering.

Het mogelijke vertrek van HES Beheer lijkt het volgende verlies te worden voor de Amsterdamse effectenbeurs die toch al jaren met een leegloop kampt.

Nu horen overnames erbij, maar in dit geval is de geboden premie wel erg mager.

Een groot deel van de aandeelhouders is er daarom nog niet van overtuigd dat zij er goed aan doen hun aandelen HES Beheer van de hand te doen voor de 43,64 euro die Hestya momenteel biedt.

Het bod (oorspronkelijk 45 euro per aandeel maar verlaagd vanwege de uitkering van een stockdividend) lijkt te laag.

De overnameprijs biedt slechts 12 keer de verwachte winst per aandeel en een bescheiden premie op de beurskoers zoals die kort voor het bod was.

Verschillende analisten hebben de afgelopen jaren met koersdoelen voor HES Beheer geschermd van meer dan 50 euro, ook voordat van een overname sprake was.

ABN Amro noemde zelfs een mogelijke overnameprijs van 65 euro. Het is niet vreemd dat een deel van de beleggers de indruk heeft dat hun huid wat duurder verkocht had kunnen worden.

Beleggers willen graag meer duidelijkheid over wat zich achter de schermen heeft afgespeeld en nog afspeelt en de VEB heeft de onderneming daarom een brief gestuurd met een aantal gerichte vragen.

Het gaat om kwesties die in de aandeelhoudersvergadering van Hes naar voren zijn gekomen maar waarop beleggers niet of nauwelijks antwoord kregen.

Zo gaf Hestya geen tekst en uitleg voor wat betreft zijn plannen, financiële prognoses en de zogenoemde fairness opinie.

Achterstand
Zo'n rapport is in Nederland niet wettelijk verplicht. Bestuur en commissarissen zetten het document in om twijfel bij aandeelhouders weg te nemen en hen over de streep te trekken. De conclusie is altijd dezelfde: ‘de biedprijs is vanuit financieel perspectief fair voor de aandeelhouders'.

De fairness opinie zoals aandeelhouders die in het biedingsbericht (dat onder verantwoordelijkheid van de bieder wordt opgesteld) of het zogeheten ‘position paper' van het doelwit onder ogen krijgen, is een standaarddocument.

Het omvat steevast maximaal drie pagina's met juridisch getinte tekst, waarin gehanteerde toekomstscenario's voor de onderneming (kasstromen) en de achterliggende berekeningen om tot een waardering te komen, niet zijn opgenomen.

De huidige eigenaren - de aandeelhouders - voor wie bestuur en commissarissen zeggen juist de fairness opinie te hebben opgesteld, kunnen slechts gissen naar al deze zaken.

Zo kan het zijn dat op het moment van een mogelijke overname, wanneer aandeelhouders misschien wel meer dan ooit behoefte hebben aan guidance, belangrijke informatieasymmetrie voor frictie zorgt.

LEES MEER:

23 mei 2014

18 maart 2014

8 maart 2014

25 februari 2014

 17 februari 2014

27 november 2013

  24 oktober 2013

13 september 2013



Gerelateerde artikelen